A jógáról általában

Az oldal azért jött létre, hogy minél többen megismerjék a jógát. Ezt a csodás ősi bölcseletet, amely keletről jött, és amelynek célja, hogy segítsen a mindennapi testi, lelki, érzelmi, szellemi egyensúlyunk megtalálásában. Az emberrel, mint EGÉSZszel foglalkozik. Ha hatunk a testre, hatunk a lélekre és a szellemre. Ha hatunk az érzelmeinkre, szellemünkre, visszahat a testünkre. Testünk egy tükör, amely megmutatja, milyen a szellemi, lelki állapotunk.
Ezért foglalkozunk mind a testgyakorlatokkal, jóga ászanákkal, mind a lélekkel, mind a szellemmel. Bárhol elkezdhetjük.

Út önmagadhoz

A hatha jóga a testgyakorlatokon keresztül harmonizálja az energiát bennünk és tesz egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá.
A mindennapi stressz hatására úgy viselkedünk, mint az ősember a vadállatok fenyegetésére. Izmaink összehúzódnak, testünk felkészül a veszélyre. A hatha jógában ezeket az izmokat megnyújtjuk, a feszültséget pedig eltávolítjuk. A hétköznapokban izmainkba szűrődött piszkot eltávolítjuk magunkból.

Út önmagadhoz - Online Jóga Akadémia

Keleti bölcselet

Keleti bölcselet - Online Jóga Akadémia

A jóga a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében. 

Az elnevezés a szanszkrit judzs tőből ered, mely jelentése: összekapcsolni, egyesülni. Hasonlít a religio (összekapcsol) latin szóra, amelyből az angol religion (vallás) ered. A vallás és a jóga célja tehát ugyanaz: egyesülni, összekapcsolódni Istennel/egységgel. A jóga az egyén lelke (átman) és az univerzális lélek (paramátman) egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is.

A jóga bölcselete szerint 4 úton érhetjük el az egységet, mindenki megválaszthatja a kedvére valót. A hegycsúcsra is fel lehet mászni meredek úton is és lankás ösvényen is. Az egyik gyorsabb, a másik könnyebb.  Elérhetjük a

  • Tettek erejével – Karma jóga.
  • Érzelmek feltétlen szeretetté alakításával – Bhakti jóga.
  • Tanulással és az elme vizsgálatával – Dzsnyána jóga.
  • Test és szellem uralásával – Rádzsa jóga.

Utóbbi is 8 ágra oszlik, közöttük az ászanák, a légzőgyakorlatok és a meditáció. A mai nyugati jógában ezekre helyezzük a hangsúlyt és ezen a testre gyakorolt hatások eredményezik a szellemi és lelki változásokat

Miért jógázzunk?

Miért jógázzunk?

•      Jóga fizikailag, érzelmileg, szellemileg is újjáépít.
•      A gyakran jógázók memóriája jobb, jobban tudnak koncentrálni.
•      Rugalmas izületeket eredményez, optimalizálja a nyirok- és hormonrendszer működését, fejleszti a tüdőt.
•      Egyensúlyba hozza a bal és jobb agyféltekét, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Miért jógázzunk - Online Jóga Akadémia

Jóga fajták

Hatha jóga

Leghagyományosabb jóga, az összes jóga atyja. Minden irányzat hatha jóga gyakorlatokat kombinál.

Iyengár jóga

Hatha jóga, amelyet Iyengar jóga tanító népszerűsített. A jóga ászanák precíz kivitelezését hangsúlyozza.

Gerinc jóga

Gerincre ható hatha gyakorlatok, ahol nem tartják ki hosszan a gyakorlatokat, hogy kíméljék a gerincet is.

Vinyasza flow

Hatha jóga gyakorlatokat áramlásként, egymásba ágyazva, egymás után mozgáskultúraként hajtjuk végre.  A szünetnélküliség miatt megerőltető.

Ashtanga jóga

Egy adott fizikailag megerőltető gyakorlatsorozatot hajt végre az ember egymás után sokszor. Ez tökéletesíti a testet és megújítja azt, ha rendszeresen gyakorolunk.

Bikram jóga

Melegben végzett hatha jóga. Az irányzat Amerikából érkezett, egy maghatározott mozgássorozatot gyakorlunk, így az inak, izmok jobban nyúlnak, a test jobban lefárad. A gyakorlattípusok és a meleg miatt megerőltető gyakorlatsor

Hot jóga

A Hot jógán ugyanúgy melegben, csak nem meghatározott gyakorlatokat végzünk, hanem a hatha jóga bármely ászanája előfordulhat, így változatosabb, érdekesebb. Intenzitásra hasonlóan nehéz és megerőltető, mint a Bikram.

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia