Jógatippek #17 – Miért kezdtél el jógázni? Beszélgetés Hideg Ritával

2022 december 1.

Szerző: MEVU

– Szia Rita! Úgy örülök, hogy most beszélgetünk. Arról kérdeznélek, emlékszel-e, mi motivált, hogy elkezdjél jógázni, mit szerettél benne, milyen változást hozott?
– Én körülbelül két-két és fél évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a jógával, illetve veled, és az online jóga oldallal. Akkor itthon voltam a gyerekekkel édesanyaként. A nagyobbik gyerekem a kislányom, ő négyéves volt, a kisfiam olyan féléves, és nagyon sok időt töltöttem itthon a gyerekekkel. A férjem ugye dolgozott, apuka ugye munkahelyen van, nagyszülői segítségem nincs, és egyre inkább azt éreztem, hogy a gyereknevelés, a baba gondozása és a háztartási teendők miatt teljesen időzavarba kerültem, viszont szükségem lett volna valamiféle mozgásformára. Nagyon sokszor éreztem azt, hogy kellene valamilyen rendszeres testmozgás, amivel egy kicsit sikerül fitten tartani magam, egy kicsit a kondíciót fenntartani vagy erősíteni, illetve ugye a terhesség és a szülés után az is szempont volt, hogy a plusz súlyt leadjam, és visszanyerjem a légi alakomat. Nekem a második szülésnél az epidurális érzéstelenítés az nem sikerült jól, így volt egyfajta gerincproblémám is, és derék és gerincfájdalmam, plusz ehhez még az is társult, hogy alapból van egy rossz testtartásom. Illetve mi anyukaként, amikor a babát gondozzuk, illetve szoptatunk, van a babával való foglalatoskodás, görnyedünk, fölé hajolunk a gyerek fölé, és ez úgy fokozódott, tehát folyamatosan éreztem akkor már hónapok óta a derék és a gerincfájdalmat, és arra gondoltam, hogy akkor a jóga az talán jó lenne erre. Én akkoriban egy anyaklubnak voltam a tagja, ahol láttam egy kis promóvideót tőled, és ott beszéltél a jógáról, a jóga fizikai és lelki hatásairól is, és úgy gondoltam, hogy felkeltette az érdeklődésem, és utánanéztem a honlapnak. Láttam, hogy vannak különböző programok, és a következő évben januárban megvásároltam egy egész éves programot. Tipikus januári célkitűzés, hogy akkor rendszeres legyen testmozgás, én is ebbe vágtam bele, és elkezdtünk együtt jógázni. Emlékszem, hogy voltak havi lebontásban programok. Először az időbeosztással, a tervezéssel kezdtünk, mert nagyon fontos, hogy megtervezzük azt az időt, amikor majd jógázni fogunk. Ez is fontos volt, mert nekem az időbeosztás az mumus, sokszor elúsztunk vele. Igen, és eleinte heti három alkalommal sikerült beépítenem a mindennapokba, aztán úgy rákaptam az ízére, és amikor már heti hatszor ment, az már nagyon jó volt.

Többnyire a délelőtti és a reggeli órákba illesztettem be a jógát. Úgy voltam vele, hogy akkor még mindenki fitt, nem vagyunk fáradtak este, és biztos, hogy meg tudom csinálni azokat a 10-15 perces gyakorlatokat. Ezen az online kihíváson, vagy online programon keresztül kaptunk videótárat is: különböző témákban voltak, illetve mentális segítséget is kaptunk. Emlékszem, hogy azokat is mindig olvasgattam, lementettem a fontosabb gondolatokat, tehát az is nagyon hasznos volt.

Milyen hatással volt rám? Már az első hónapban éreztem, hogy a derékfájdalmak, a hátfájdalom az megszűnt, és a következő megfigyelés az az volt, hogy úgy kúsznak le szépen a kilók, és centikben mérhető a változás. Ez pont egy olyan időszak volt, amikor jött a Covid az életünkbe 2020-ban, és megint az volt, hogy édesanyaként nem tudok kimozdulni, illetve a maradj otthon volt a program akkoriban, tehát nagyon jól jött ez az online program, és itthon csinálgattam mindig a nappalimban a kis szőnyegen, jógaszőnyegen, és követtem a gyakorlatokat. Aztán a kislányom nagyon kíváncsi volt, és ő is csatlakozott hozzám. Majd azt vettem észre, hogy a tesó ahogy növekszik, és egyre többet mozog, a járókában ő is próbálgatja a gyakorlatokat, aztán a férj is csatlakozott. Sajnálom, hogy nem sikerült videót csinálni róla, mert a gyerekek azok nagyon mozgékonyak voltak, de nagyon jó, murisak voltak azok az alkalmak, amikor a kislányomat is mellettem volt, és akkor próbáltunk meditálni és koncentrálni is közben, hogy majd szétpukkadt az ember a nevetéstől. Jó volt

– De jó, szuper! Ismerem a helyzetet, hogy van, amikor elmarad a gyakorlás, mi az, ami elsöpri az embert. Mit javasolnál másoknak, vagy magadnak, hogy a rendszeresség megmaradjon?
– Nálam az időbeosztásnál csúszott el, mert ott volt egy olyan időszak, hogy nyáron nagyon sok program jött az életünkbe. Sokat jöttünk-mentünk utaztunk nagyszülőkhöz vidékre, és nem mindig volt internet a közelben, és így elmaradtak az alkalmak. Aztán egyre inkább azt éreztem, hogy megint csak jön az a hátfájás, megint csak egyre fáradékonyabb vagyok, és hogy szükségem lenne rá. Így konkrétan próbáltam először esténként beiktatni a napjaimba, amikor mindenki elalszik, leteszem a gyerekeket este, de rájöttem, hogy ez igazándiból nem annyira tartható, hanem inkább a jógát inkább reggeli órákban érdemes csinálni, vagy a hajnali órákban. Mondjuk nem vagyok egy pacsirta típus sajnos, de azért amikor a reggeli időszakra próbáltam beiktatni, akkor mindig jobban sikerült. Egy idő után a meditációkat is végeztem az esti meditációkban, az esti lefekvés előtt, és nagyon meglepődtem azon, hogy mennyivel könnyebb volt elaludni, és lehet, hogy csak pár órát aludtam, ugye két kisgyerek mellett nem alusszuk át az éjszakákat, de mégis valahogy sokkal fittebben ébredtem, és könnyebbek voltak a reggelek.

– Nagyon jó volt ezt hallani. Nagyon köszönöm, Rita! Hogy érzed, hogyha visszatekintesz a három évvel ezelőtti magadhoz képest, mit adott vagy érzel nagyobb változásnak, annak lelki oldalában? Adott-e valami olyasmit a jóga, ami veled maradt?
– Nagyjából nyolc hónapig tudtam rendszeresen végezni a gyakorlatokat. Lelkileg azt tapasztaltam, hogy nyugodtabb vagyok, jobban bírom a hétköznapokat a gyerekekkel, kevesebbszer emelem fel a hangomat, kevesebbszer vagyok türelmetlenebb, tehát valahogy lelkileg is jobb volt, megnyugtatóbb, és a meditációk pedig sokat segítettek abban, hogy kipihentebben tudjak aludni. Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy másnap hogyan tudjuk végezni a dolgainkat.

– Nagyon szépen köszönöm. További jógázást kívánok neked és nagyon örülök, hogy ismerlek és itt voltál velem és beszélgettünk. Legyen szép napod.
– Köszönöm szépen!

Nézd meg a cikk tartalmát videón is!

Vagy hallgasd meg!

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia