Kategória: Jógáról

Állítsd meg a körforgást!

2021 június 23.

Szerző: MEVU

Avagy hogyan függ össze az önismeret, tudatalatti és a “minden tükör” fogalmak?

 

Mi a tudatalatti?

“A tudatalatti pszichológiai fogalom; olyan aktív lélektani folyamatok jellemzője, amelyek nincsenek a tudat értelmi tevékenységének középpontjában, a háttérből azonban mégis hatnak a tudatos folyamatokra.” (Wikipédia)

Azt mondják, döntéseink 90%-a a tudatalattinkból határozódik meg.

 

De akkor kik vagyunk mi? Hogy tudom kideríteni, mi alapján is döntök?

Szokták mondani, hogy ismerd meg önmagad. Hát ez bizony, nem is olyan egyszerű. Az ember, azt hinné, ismeri önmagát, de bizonyos helyzetek ráébresztik, hogy mégsem. Vannak váratlan helyzetek, amelyek nagy bátorságot igényelnek és kiderül, még sincs elég bátorságunk. Új helyzetek, új oldalunkat mutatják meg. Vannak közösségek, ahol jobban érezzük magunkat; vannak, melyekbe kevésbé tudunk beilleszkedni. A kérdés, hogy miért? Milyen is vagyok? Hol érzem jól magam?

A környezet egy tükör, aminek segítségével, a helyzetek által ismerem meg saját reakcióimat. Amely megint csak nem én vagyok, hanem egy reagálás egy helyzetre. Egy kivetülés. Mert valójában azt is érezzük, hogy ezt a kivetülést meg tudjuk változtatni. Ha kevésbé vagyunk fáradtak, azaz energikusak vagyunk, máris máshogy reagálunk. De ha tudatosítjuk a helyzetet, előfordulhat, hogy megint máshogy reagálunk.

 

Így aztán megint felmerül a kérdés, ki is vagyok akkor?

Erre egyrészt az a válasz, hogy egy tiszta tudatosság vagyunk mindannyian – mindannyian Egy-ek vagyunk. A többi mind csak illúzió és játék. Egy nagy színpad az egész, ahol szerepeket játsszunk – amely segít megismerni – nem önmagunkat, mert az önvalónk az a tiszta tudatosság – hanem a jelenlegi “működésünket”. Hogyan reagálunk a külvilágra. Újabb és újabb kihívások jönnek az élet színpadán, amelyek próbára tesznek minket, választhatunk, hogy tudatalattink automatizmusai által reagálunk a helyzetekre vagy fel tudjuk fedezni isteni tudatosságunkat és ebből a középpontból reagálunk. 

Ebben az állandó reagálási – folyamban ismerjük meg saját működésünket, reagálási módjainkat, amelyek aztán ráébresztenek, hogy legbelül, a mag-ban, mindannyian ugyanolyan tiszta tudatosság vagyunk. A legfőbb kihívás, hogy ennek az isteni tudatosságnak egyre többször legyünk a tudatában a mindennapjainkban.

 

Hogyan tudom megismerni a tudatalattimban lévő mintákat?

Egyrészt a mindennapi helyzetek elemzésével, tudatosításával. Érzelmek megismerésével, tudatosításával.

Ennél hatékonyabb, ha meditációban, hipnózisban, egyéb olyan technikák által próbáljuk felfedezni a tudatalattinkat, amelyek az alfa-hullámok alatti szintre viszik az agytevékenységet.

 

Hogyan tudom átírni a tudatalatti mintáimat?

“Felhozom, megismerem” a mintákat

Ha már tisztában vagyunk egy-egy mintával, akkor önmagában a megismerés gyógyító hatású. A coaching technikája is ezen alapszik: ha valamire önmagunk rájövünk a saját működésünkkel kapcsolatban, az gyógyítólag hat. Mintha a felismerés által találkoznánk a helyzettel újra és ez kioltaná az eredeti “problémát”.

 

“Átírom” a mintákat

Egy másik módja, ha a felfedezett blokkok helyére vagy mellett elindítunk új “programokat” a tudatalattink számára. Azaz elkezdünk új szokásokat, mintákat (érzelmeket is) kialakítani, amelyeket rendszeresen megismétlünk és a tudatalattinkat is átírja. Ha megfelelő attitűddel, kitartóan, megszakítás nélkül végezzük az új szokásminták megerősítését – akkor azok megjelennek a működésünkben. Ezek is tudattalanná válnak.

 

Még egy érv, hogy megismerd  a tudattalanod

A tudattalan motivációink összessége határozza meg nem csak a működésünket, de azt a környezetet, amelyet “bevonzunk” vagy mostanában divatosabb kifejezéssel “teremtünk”. Miről is van szó a fentiek fényében? Egy olyan színpadot teremtünk, ahol a tudattalan – automatikus – működési programjainkat “futtatni tudjuk”. A szoftver hardvert keres. A szoftver a tudattalan, a hardver a környezet. Így hozza létre a tudattalan elmeműködés azt a színpadi jelenetet, amelyben meg tud valósulni. Amelyben “futni tud”.

 

Minden tükör

Nehéz elhinni, hogy minden tükör. Hogy egy ellenséges főnök vagy haver is a saját kivetülésünk, valamit tanít nekünk. Tudatos szintünkön talán nem érzékeljük azt, hogy esetleg elnyomásra késztethetőek vagyunk – de a tudattalanunk programjában ott van és tovább erősödik a program azzal, ha továbbra is meg akarunk felelni ennek az “ellenséges” környezetnek.

A változáshoz BÁTOR-SÁG-ra van szükség. De előtte fel kell ismerjük, hogy a helyzet nem minket támogat. El kell döntenünk, hogy a helyzeten változtatni szeretnénk. Mert lehet. De ehhez egy éket kell verni a körforgásba, amelyet a tudatalattink automatikusan működtet. Meg kell állni és egy döntést kell hozni, hogy most máshogy reagálok – ehhez pedig óriási bátorság kell. Sokszor egy halálugrásnak tűnik a lélek számára. Így aztán sokszor halogatjuk a döntés meghozatalát. Ezért támogatom én is a lépésekben változást és a Himalájai Tradíció is a lassú út híve: a rendszeres meditálás hatására lassan, de biztosan tisztul a tudattalan. Feljönnek a minták és elengedésre kerülnek. Helyettesíthetők apró lépésekben új, támogatóbb szokásokkal. Így egy “ellenséges” közeg kidolgozása a tudattalanban sokáig tarthat. Vannak módszerek, amelyek ezt gyorsíthatják, például családállítás, mély meditációban oldások, tudattalan programok átírásai. Ezek is hatékonyak és működnek, főleg akkor, ha a helyzet nem akut és a lélek elviseli ezeket a “módszereket”. Vannak olyan esetek, amikor sajnos már a lélek a meditációra sem képes, sem a saját lélegzetének figyelésére, amely azt mutatja, hogy olyannyira eltávolodtunk a lelkünktől, hogy még lassabb ütemre van szükség ahhoz, hogy visszakapcsolódjunk.

 

A mindennapjainkban hogyan tudunk ÉK-et ütni az automatikus tudatalatti működéseinkbe?

Erre a legjobb módszer az akár 10 másodperces (vagy 1-2 perces) csendesség (vagy meditáció) beépítése a tevékenységeink közé. Ezt kiegészíthetjük 1-1 pozitív megerősítéssel, amelyet már az ágyban elkezdhetünk minden egyes nap. Ez a folyamat segít tulajdonképpen abban, hogy az egész napod folyamán biztosítsd a kapcsolatot az istenivel, középpontodban maradj és ebből a központból működj. Meg tudd tartani a csendességedet és folyamatosan kapcsolódj a közös egységhez.

Így ebből az isteni – akár 3 másodperces – tudatosságból kezdesz egy új világot teremteni.

 

Szeretettel, Mevu

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia