Kategória: Inspirációk

Deepak Chopra: Fedezzük fel újra a testünket

2021 június 3.

Szerző: MEVU

Fogadjátok szeretettel ezt a nagyszerű cikket, melyet egy Youtube videó által fordítottunk le, hogy még több emberhez eljusson.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kZt3DNCcEtA

 

Deepak Chopra: Fedezzük fel újra a testünket

Nos, tíz percem van arra, hogy arra ösztönözzelek benneteket, hogy a jóllét, a teljes egészség útját válasszátok, rátaláljatok a valódi belső énetekre, életre keltsétek a lelketeket, hatással legyetek az öregedés jegyeire a sejtjeitek (azaz a sejtbiológia) szintjén – és hogy valóban fel tudjátok fedezni, kik is vagytok valójában.

Ám mialatt belefogunk, az első, amit nagyon fontosnak tartok, hogy meg kell változtatnotok a fizikai testetek érzékelését, hiszen most szó szerint a testünk újrafelfedezéséről beszélünk. A fizikai test nem fizikai, ahogy az anyagi test sem anyagi. Kezdj úgy gondolni a testedre, mint egy aktivitás, egy folyamat – egyetlen főnév helyett inkább az igék, az aktív cselekvés írja le pontosabban, ha fogalmazhatok így.  A testünk folyamatosan a változás, az átalakulás folyójában úszik. A görög filozófus, Hérakleitosz mondta, hogy „Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz az ember és nem ugyanaz a folyó”. Ennek megfelelően a belső lényed sem találkozhat mindig ugyanazzal a hússal és csonttal, mert életed minden pillanatát a változás folyójában töltöd, ami maga a test fizikai megjelenése. Ez olyan folyamatok során jelentkezik, mint az evés, olvasás, emésztés, anyagcsere, az értelem, a kiválasztás, az érzékszervi tapasztalatszerzés, illetve a gondolatok, érzések, érzelmek, vágyak és emlékek felbukkanása közben, de ugyanígy fontos a fantáziálás, a kreativitás, a szándékok, intuíciók és inspirációk tere.

Valójában az a test, amelyet éppen arra használsz, hogy az előadásomat hallgasd, már nem az, amelyben ide, az előadás helyszínére érkeztél. Még egyetlen belélegzéssel is rengeteg atomot lélegzel be, amelyek a környezetedből bárhonnan eredhetnek, és végül a sejtjeidben, a szívedben, az agyadban és a vesédben kötnek ki. Ugyanakkor minden kilégzéssel szó szerint a szíved, veséit és agyad szöveteinek atomi szintű részecskéit lélegzed ki, és gyakorlati megközelítésben még ebben a pillanatban is megosztjuk egymással a szerveinket, méghozzá egy rendkívül intim kapcsolatban.  Amit azt illeti, léteznek olyan tanulmányok, matematikai számítások, melyek minden kétséget kizáróan igazolják, hogy még ma is millió olyan atom van, mely egykor Jézus, Buddha vagy épp Dzsingisz kán testében élt – akárkire is gondolsz, a lényeg változatlan. Csak az elmúlt három hétben ezer trillió olyan atom haladt végig a testeden, amely korábban minden más élőlényben is felbukkant. Legyen szó akár egy afrikai fáról, akár egy szibériai mókusról vagy kínai földművesről, olyan anyag (ami valójában nem is anyagszerű) van jelen a testünkben, ami ezeken a helyeken volt jelen három hete. Mai testünk egyik atomja sem egyezik meg azokkal, amelyekkel születtünk. Egyik sem. Mind a csillagok olvasztótégelyében készült – még az is elképzelhető, hogy a kezem és az orrom atomjai különböző csillagoktól származnak. A testedben épp keringő szén, hidrogén és oxigén még csak nem is egy anyagi létező; sokkal inkább egy folyamat.

Ha egyszer megérted, hogy a tested nem más, mint egy folyamat, akkor belekezdhetsz a tested ismételt felfedezésébe. Nagyon egyszerű, alapvető cselekvéseken végezd el a megfigyeléseidet. De melyek is ezek? Például az alvás. Ilyenkor a test megfiatalítja, „kijavítja” magát – nemcsak az agyad, de a tested többi része is.

Azután ott van még a meditáció. Már van rá tudományos bizonyítékunk, hogy a naponta végzett meditálás  mennyire hasznos (és hozzátenném, hogy a kutatást olyan intézmények tudósainak bevonásával végeztük, mint a Harvard, a Mount Sinai és a University of California). Már a négy napon keresztül végzett meditáció hatására is 40 százalékkal emelkedett a biológiai korunkat szabályozó enzim mértéke. Majd fogtuk ezeket a mintákat, és elküldtük a már említett intézményekbe, ahol kimutatták, hogy a teljes genom egy teljesen másfajta módon kezdett megmutatkozni. Nem a testedben található nukleotidok sorrendje kezd megváltozni, hanem lesz néhány gén, amely felülszabályozódik – olyan gének, amelyek a homeosztázist és az öngyógyítást segítik elő. Lesznek olyan gének is, amelyek alulszabályozódáson mennek keresztül, méghozzá a gyulladások aktiválásáért felelős gének. Mind a gyulladás, mind a homeosztázis öngyógyító folyamatok, a védelmi mechanizmusaink. Például amikor elesünk, szükségünk van a gyulladásos válaszra ahhoz, hogy meg tudjuk gyógyítani magunkat. Azonban ha ez a válasz felerősödik, az további egyéb betegségekhez vezethet: ilyenek a krónikus állapotok, mint az asztma, az ízületi gyulladás, különböző típusú rákbetegségek, szívbetegségek és egyéb gyulladásos rendellenességek.

Tehát amikor a gének alulszabályozódnak és gyulladás áll fenn, vagy épp felülszabályozódnak, szó szerint megváltozik a gének és azon enzimek tevékenysége, amelyek a sejtek öregedését vezérlik. Ezt tehát már kimutattuk.

Itt van tehát az a néhány dolog, ami valóban számít. Már említettem az alvást és a meditációt, de itt említeném meg a mozgást is. Minél többet mozgunk, a testünk annál egészségesebb lesz. Ne aggódj, teljesen mindegy, milyen típusú gyakorlatot végzel, a lényeg, hogy állandó mozgásban légy.

A negyedik tényező az érzelmi jóllét. Fontos szerepet kap itt a limbikus agy, az agynak az a része, amelyre az érzelmek hatnak. Így hát amikor örömöt, békét, részvétet vagy épp együttérzést élsz át, az agyadban limbikus rezgés jelentkezik, a kiválasztott hormonok és neuropeptidek pedig, mint az oxitocin, a dopamin, a szerotonin és az ópiátok immunomodulátor szerepet játszanak, fokozva az öngyógyítás és önjavítás folyamatait. Ugyanakkor, ha éppen hibáztatod magad valamiért, depressziósnak érzed magad, esetleg ellenségeskedsz valakivel, bármikor felléphet a testedben a félelemérzet. Ez a limbikus rezgést limbikus disszonanciává alakítja, és felboríthatja a homeosztázist. Ezeket az érzéseket tehát fejleszteni, alakítani kell.

És végül elérkeztünk az étrendhez. Olyan táplálkozásra kell törekednünk, amely elkerüli a finomított, feldolgozott élelmiszereket, és inkább növényalapú, mi több, mediterrán jellegű, amelyben a hal és az olívaolaj játssza a főszerepet. Ilyen egyszerű! Alvás, meditálás, mozgás, a megfelelő, egészséges érzelmek és étrend kidolgozása.

Hogy érhetjük ezt el? Kelj fel minden reggel úgy, hogy aznap egy boldog, energikus testben éled meg a napot, amelyhez nyugodt és nyitott elme társul. Tedd magadévá, fejleszd ki a béke, öröm, részvét, empátia és nyugalom érzését, és így végül elöntheti lelked a fény. Mert lényünk legbelsejében ott szunnyad a mindezen érzelmek kinyilvánítására szolgáló belátás.

A testedben 600 billió sejt él – számuk több, mint a Tejútrendszerben ragyogó csillagoké. Egyébként ezeknek csak 10 százaléka emberi eredetű, a többit nevezzük mikribiomnak, azaz a 600 billió sejt többségét baktériumok alkotják. Vagyis nem más vagy, mint egy sétáló baktériumkolónia, néhány hozzáadott emberi sejttel. Mindezek a sejtek egyetlen ökoszisztémába rendeződve dolgoznak együtt, és azok a dolgok, amelyeket említettem, minderre hatással vannak. Az étrend például a mikrobiomot, amely a béltraktusban helyezkedik el, míg a mikrobiom és a gének valójában egymást szabályozzák. Ez egy elképesztő dolog.

A testünk egy csillaganyag, amely megtanulta szabályozni magát, öntudatra ébredt, ismeri magát, alakul, és végső soron a tiszta öntudatossághoz tér vissza –a végtelen lehetőségek és kreativitás földjére. Lépéseket tesz az evolúcióban, és ahogy haladunk a jövőnk felé, szerintem mindannyian rájönnek, hogy a testünk újrafelfedezése nem a jövő, hanem a jelen lehetősége.

 

Szeretettel,

Mevu

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia