Kategória: Jógáról

Mit tehetünk, hogy ne legyünk, s mit tehetünk, ha már Covid-betegek lettünk?

2020 november 16.

Szerző: MEVU

Csányi Ágnes beszélget dr. Kmeth Sándor orvos, természetgyógyásszal, akivel először a felemelkedő ágban beszélgettek a témáról, főleg, mivel egyre többet lehet tudni a vírusról.

Itt hallgathatjátok meg a teljes előadást.

Sándor: Ez egy olyan zsírlós, burkó influenzavírus típus, amely a levegőben terjed, és nem igazán tapad le. Nagyon gyorsan és agresszívan képes fertőzni – ezért oda kell figyelni, hogy az ember meg tudja fogni.

Ágnes: Nyilván ezért halljuk mindenütt folyamatosan, hogy mossunk kezet, viseljünk maszkot.

S: A személyes védekezés elengedhetetlen, a kézmosás, a maszkviselés, a fertőtlenítés, a rendszeres szellőztetés és a távolságtartás csak az alap. A megfelelő táplálékok közül azokat a tápanyagokat bevinni, mint a C-vitamin és a D-vitamin, napi háromezres dózisban, ha tetszik, ha nem!

Á: Én is szedem ezeket, és gyakran fokozott éhségérzetet tapasztalok, de hát ilyenkor félre a hiúsággal, inkább hízzunk meg!

S: Vagy ha ne is hízzunk, de azért szedjük be ezeket a vitaminokat, és sok folyadékkal próbáljuk kompenzálni azt a hatást, amit ezek még pluszban hoznak magukkal.

Amit okoz ez a vírus, az úgy indult, hogy mindenki tüdőgyulladásnak kezelte, és akkor jött a lélegeztetőgép, ha már nagyon muszáj. Nem volt jó sajnos az első megközelítés, ugyanis nem tüdőgyulladást okoz, hanem az erek belhártyáját támadja meg. Sérülékennyé teszi őket, és ezért például nyomásváltozásra könnyen repednek, sérülnek – és ahol sérül ez a belhártya, ott a vér megalvad. Egy kis seb keletkezik, ott egy vérömleny (trombus) keletkezik, amely leszakad, továbbmegy, és elzárja a kapillárisokat, illetve hegesedik az ereknek a belső átmérője. Ezért is szűkülnek az erek, főleg a kapillárisoknál érzékelhető ez. Ezért alakultak ki a tüdőproblémák, mert az szinte csak kapillárisokból áll a gázcsere miatt. A szív, az idegrendszer mind-mind érzékenyek erre.

Összefoglalva: öregíti a szervezetet, méghozzá rohamosan. Hacsak lehet, próbáljuk elkerülni, ha pedig nem, nézzük, mit lehet csinálni.

Á: Egyre több fiatal is átesik rajta, bekövetkezik az ízvesztés, a tünetek. Több-kevesebb súlyosággal, de túllesznek rajta, tehát már egyre többen valóban megkapják. Mit lehet ekkor tenni?

S: A kapilláriskeringés romlása miatt oxigénhiányosak lesznek a szervek szövetei – a szív, a tüdő és az idegrendszer a legérzékenyebb. A következő részben emiatt a vérellátási zavar miatt fájdalom, működési képtelenségek, memóriazavar, vérkeringési zavar, légzési és gázcserezavar, azaz élettani folyamatokban okoz rohamos romlást sajnos.

Hogyan védekezzünk? Az egyéni védőeszközöket már említettük, a kézmosás mellett fontos a szappanos arcmosás. A légtér-fertőtlenítés is lényeges: aromás illóolajok: narancs, fahéj, szegfűszeg, és hacsak lehet, sűrű fertőtlenítés. Emellett, ha ezeket nem tudjuk megoldani, fogjunk egy vöröshagymát, apróra vágjuk föl, és rakjuk ki egy kistányéron éjszakára vagy akár egész napra is, a légtér így fertőtlenített lesz, nem érdekes a szaga most!

De mi történik, ha elkaptuk a betegséget? A hagymás megoldás ebben az esetben is működhet.

Á: Fontos, hogy ne keverjük össze a fokhagymával, azt a vámpírok ellen szokták alkalmazni!

S: Így van, ez a légtér tisztítására szolgál, viszont táplálékozáskor a fokhagyma lesz fontos. Vagy áztassuk be alkoholba, napokig hagyjuk benne, és ennek a levét szürcsölgessük minden nap akár kétszer vagy háromszor, egy kiskanálnyival: a vérbe bekerülve nagyon erős antibiotikum hatással bír. Nemcsak a baktériumoknak, hanem a vírusoknak is az ellensége.

Á: Hogy képzeljük el ennek elkészítését?

S: Lenyomjuk egy présen a fél-egy kiló fokhagymát, míg pépes-darabos nem lesz, majd fél kiló alkoholba tesszük, és ezt fogyasztjuk aztán rendszeresen. Nem muszáj napokat várni, akár másnap már fogyaszthatjuk is. A pálinka is tökéletes a célra, a fokhagyma-ágyas pálinka lesz az új divat! A kiskanálnyi adagot egyébként vízbe is beletehetjük. Az adagolás attól függ, hogy egész nap otthon vagyunk-e egyedül – ekkor elég napi egy adag –, de ha emberek közé, akkor több szükséges.

A következő fontos dolog a vérhígítás. Mivel az erek belhártyáját támadja a vírus, szűkíti és rugalmatlanná teszi az ereket, amelyek ezáltal rosszul reagálják majd le a vérnyomás változását, megrepednek belül. A vékony sejthártyán seb, majd azon heg képződik, a szövet pedig egy trombussal indul, és ha ott hagyjuk, elzárja az erek további részét. Ezt kétféleképpen lehet megelőzni. Vannak olyan vérhígítók, amelyeket a hasfalba adnak injekciózva, ilyen például a Clexan, de van más típusú is, megvan az adagolása testsúlyra, életkorra vonatkozóan. Rendszeres beadásával kb. két héten keresztül fejti ki hatását, onnantól kezdve használhatjuk, hogy megtudtuk, hogy megkaptuk a vírust. Egy másik lehetőség az Aszpirin, ennél figyelni kell arra, nehogy túladagoljuk, mert rendszeres használata képes gyomorbántalmakat, gyomorvérzést okozni azoknál, akik erre érzékenyek.

Á: Akkor milyen dózisban és milyen Aszpirint érdemes alkalmazni?

S: Az Aspirin Protect vagy a pezsgőtablettás, vízben feloldható változat is jó lehet, nem kell feltétlenül az injekciózás, de ha már elkaptuk, és súlyosak a tüneteink, az sem árt. Ezt orvos írhatja fel, ebben majd ő segít, elmondja a véleményét. A sok folyadékfogyasztás, a citromos-narancsos tea emeli a szervezet C-vitamin szintjét, fokozza az átalakítóerő képességet.

Az értágítás is fontos téma. Kétféle megoldás lehet. Az egyik elérhető mindenki számára, ez a rozmaring. Ebből teát főzhetünk, illóolajat csepegtethetjük vízbe, megihatjuk, illetve beáztathatunk egy szálat egy üveg vörösborba, és arra naponta, napi egy decinként rájárunk.

Á: Tehát a legtermészetesebb gyógynövény értágításra a rozmaring.

S: Igen, ez pontosan így van. Amennyiben van lehetőségünk, úgynevezett mágneses ágyak, Bemer ágyak tudnak még segíteni mint kapilláris-értágítók.

Nézzük meg azt is, hogy tudjuk „megfogni” a felülfertőződést. Ez azt jelenti, hogy amikor legyengült mondjuk a tüdő, és szeretnénk elkerülni, hogy mondjuk egy baktériumos felülfertőződés még nehezítse ezt a vírusos problémát, akkor jöhetnek az antibiotikumok. Kettőt érdemes, a penicillint és az azitromicin származékokat használni. Penicillinféle például az Augmentin, amely receptköteles, és orvos írhatja fel. Azitromicin: ezt így is lehet kapni, hogy azitromicin-származék. Ilyen a Szumma-Med, illetve az A-Sandoz, ez szintén testsúly, életkor, adagolás alapján kerül felírásra orvos által. Mi, orvosok ezeket szoktuk használni azoknál a betegeknél, akik otthon vészelik át a betegséget. Ezeket az információkat egyébként általában nem szoktuk kiadni, de ez a vírushelyzet most mindent felülír.

Vezető tünet a köhögés, ezért foglalkozni kell annak csillapításával. Olyan köhögéscsillapítókat kell alkalmazni, ami nem hurutképző, mert az újabb köhögésre serkenti a szervezetet, a tüdőt.

Á: Van olyan köhögéscsillapító, ami egyben hurutképző is?

S: Így van, ezért mi inkább használjuk a Paxirazolt, amelynek adagolása szintén egyéni, be kell állítani. A tüsszentést, köhögést ne fojtsuk be, mert abban a pillanatban vér- és érnyomás-emelkedés, illetve –sérülés, -hegesedés és trombusképződés, elzáródás léphet fel: a légzőfelület így rohamosan akár a felére csökkenhet, ami a későbbiekben ár problémát okoz majd. A köhögést engedjük ki minél lazábban, akár mint egy erős kilégzést, vagy pedig próbáljuk meg az ingert, mikor kezd kialakulni, valahogy elnyugtatni magunkban – persze erre nem mindenki képes.

A vérnyomás és pulzus emelkedése az utolsó kérdéskör. Ezt érdemes normál értéken tartani, megerőlteti tevékenységet, ilyen még a kocogás is (mondván, „én egészséges leszek, egy kis futás majd most jót tesz a köhögcsélésemnek”) – ne tegyük! Nyugalomban kell tartani a szervezetet, ismét azért, hogy a kapilláris-keringést ne sértsük, mert ha az megszűnik, akkor nem kapnak oxigént a szövetek. Megindul az elhalás, és egy hónap alatt úgy nézhet ki az agy, mint egy nyolcvan éves emberé – még ha egy huszonöt évesről is beszélünk.

Á: Tehát megfogalmazhatjuk, hogy ha beteg is valaki – legyen szó bármilyen betegségről –, akkor ne sportoljunk, hanem pihenjünk.

S: Aki beteg, az ne erőltesse meg magát, hanem feküdjön, pihenjen. Ne foglalkozzunk sportolással, megerőltető munkavégzéssel, még akkor se, ha nincsen lázunk és jól érezzük magunkat, maximum „csak” hordozók vagyunk.

Á: Nagyon szépen köszönöm, ezek mind olyan információk voltak, amelyek nagyon hasznosak az egész közösségnek.

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia