Kategória: Jógáról

Mit tehetünk, hogy ne legyünk, s mit tehetünk, ha már Covid-betegek lettünk?

2020 november 16.

Szerző: MEVU

Csányi Ágnes beszélget dr. Kmeth Sándor orvos, természetgyógyásszal, akivel először a felemelkedő ágban beszélgettek a témáról, főleg, mivel egyre többet lehet tudni a vírusról.

Itt hallgathatjátok meg a teljes előadást.

Sándor: Ez egy olyan zsírlós, burkó influenzavírus típus, amely a levegőben terjed, és nem igazán tapad le. Nagyon gyorsan és agresszívan képes fertőzni – ezért oda kell figyelni, hogy az ember meg tudja fogni.

Ágnes: Nyilván ezért halljuk mindenütt folyamatosan, hogy mossunk kezet, viseljünk maszkot.

S: A személyes védekezés elengedhetetlen, a kézmosás, a maszkviselés, a fertőtlenítés, a rendszeres szellőztetés és a távolságtartás csak az alap. A megfelelő táplálékok közül azokat a tápanyagokat bevinni, mint a C-vitamin és a D-vitamin, napi háromezres dózisban, ha tetszik, ha nem!

Á: Én is szedem ezeket, és gyakran fokozott éhségérzetet tapasztalok, de hát ilyenkor félre a hiúsággal, inkább hízzunk meg!

S: Vagy ha ne is hízzunk, de azért szedjük be ezeket a vitaminokat, és sok folyadékkal próbáljuk kompenzálni azt a hatást, amit ezek még pluszban hoznak magukkal.

Amit okoz ez a vírus, az úgy indult, hogy mindenki tüdőgyulladásnak kezelte, és akkor jött a lélegeztetőgép, ha már nagyon muszáj. Nem volt jó sajnos az első megközelítés, ugyanis nem tüdőgyulladást okoz, hanem az erek belhártyáját támadja meg. Sérülékennyé teszi őket, és ezért például nyomásváltozásra könnyen repednek, sérülnek – és ahol sérül ez a belhártya, ott a vér megalvad. Egy kis seb keletkezik, ott egy vérömleny (trombus) keletkezik, amely leszakad, továbbmegy, és elzárja a kapillárisokat, illetve hegesedik az ereknek a belső átmérője. Ezért is szűkülnek az erek, főleg a kapillárisoknál érzékelhető ez. Ezért alakultak ki a tüdőproblémák, mert az szinte csak kapillárisokból áll a gázcsere miatt. A szív, az idegrendszer mind-mind érzékenyek erre.

Összefoglalva: öregíti a szervezetet, méghozzá rohamosan. Hacsak lehet, próbáljuk elkerülni, ha pedig nem, nézzük, mit lehet csinálni.

Á: Egyre több fiatal is átesik rajta, bekövetkezik az ízvesztés, a tünetek. Több-kevesebb súlyosággal, de túllesznek rajta, tehát már egyre többen valóban megkapják. Mit lehet ekkor tenni?

S: A kapilláriskeringés romlása miatt oxigénhiányosak lesznek a szervek szövetei – a szív, a tüdő és az idegrendszer a legérzékenyebb. A következő részben emiatt a vérellátási zavar miatt fájdalom, működési képtelenségek, memóriazavar, vérkeringési zavar, légzési és gázcserezavar, azaz élettani folyamatokban okoz rohamos romlást sajnos.

Hogyan védekezzünk? Az egyéni védőeszközöket már említettük, a kézmosás mellett fontos a szappanos arcmosás. A légtér-fertőtlenítés is lényeges: aromás illóolajok: narancs, fahéj, szegfűszeg, és hacsak lehet, sűrű fertőtlenítés. Emellett, ha ezeket nem tudjuk megoldani, fogjunk egy vöröshagymát, apróra vágjuk föl, és rakjuk ki egy kistányéron éjszakára vagy akár egész napra is, a légtér így fertőtlenített lesz, nem érdekes a szaga most!

De mi történik, ha elkaptuk a betegséget? A hagymás megoldás ebben az esetben is működhet.

Á: Fontos, hogy ne keverjük össze a fokhagymával, azt a vámpírok ellen szokták alkalmazni!

S: Így van, ez a légtér tisztítására szolgál, viszont táplálékozáskor a fokhagyma lesz fontos. Vagy áztassuk be alkoholba, napokig hagyjuk benne, és ennek a levét szürcsölgessük minden nap akár kétszer vagy háromszor, egy kiskanálnyival: a vérbe bekerülve nagyon erős antibiotikum hatással bír. Nemcsak a baktériumoknak, hanem a vírusoknak is az ellensége.

Á: Hogy képzeljük el ennek elkészítését?

S: Lenyomjuk egy présen a fél-egy kiló fokhagymát, míg pépes-darabos nem lesz, majd fél kiló alkoholba tesszük, és ezt fogyasztjuk aztán rendszeresen. Nem muszáj napokat várni, akár másnap már fogyaszthatjuk is. A pálinka is tökéletes a célra, a fokhagyma-ágyas pálinka lesz az új divat! A kiskanálnyi adagot egyébként vízbe is beletehetjük. Az adagolás attól függ, hogy egész nap otthon vagyunk-e egyedül – ekkor elég napi egy adag –, de ha emberek közé, akkor több szükséges.

A következő fontos dolog a vérhígítás. Mivel az erek belhártyáját támadja a vírus, szűkíti és rugalmatlanná teszi az ereket, amelyek ezáltal rosszul reagálják majd le a vérnyomás változását, megrepednek belül. A vékony sejthártyán seb, majd azon heg képződik, a szövet pedig egy trombussal indul, és ha ott hagyjuk, elzárja az erek további részét. Ezt kétféleképpen lehet megelőzni. Vannak olyan vérhígítók, amelyeket a hasfalba adnak injekciózva, ilyen például a Clexan, de van más típusú is, megvan az adagolása testsúlyra, életkorra vonatkozóan. Rendszeres beadásával kb. két héten keresztül fejti ki hatását, onnantól kezdve használhatjuk, hogy megtudtuk, hogy megkaptuk a vírust. Egy másik lehetőség az Aszpirin, ennél figyelni kell arra, nehogy túladagoljuk, mert rendszeres használata képes gyomorbántalmakat, gyomorvérzést okozni azoknál, akik erre érzékenyek.

Á: Akkor milyen dózisban és milyen Aszpirint érdemes alkalmazni?

S: Az Aspirin Protect vagy a pezsgőtablettás, vízben feloldható változat is jó lehet, nem kell feltétlenül az injekciózás, de ha már elkaptuk, és súlyosak a tüneteink, az sem árt. Ezt orvos írhatja fel, ebben majd ő segít, elmondja a véleményét. A sok folyadékfogyasztás, a citromos-narancsos tea emeli a szervezet C-vitamin szintjét, fokozza az átalakítóerő képességet.

Az értágítás is fontos téma. Kétféle megoldás lehet. Az egyik elérhető mindenki számára, ez a rozmaring. Ebből teát főzhetünk, illóolajat csepegtethetjük vízbe, megihatjuk, illetve beáztathatunk egy szálat egy üveg vörösborba, és arra naponta, napi egy decinként rájárunk.

Á: Tehát a legtermészetesebb gyógynövény értágításra a rozmaring.

S: Igen, ez pontosan így van. Amennyiben van lehetőségünk, úgynevezett mágneses ágyak, Bemer ágyak tudnak még segíteni mint kapilláris-értágítók.

Nézzük meg azt is, hogy tudjuk „megfogni” a felülfertőződést. Ez azt jelenti, hogy amikor legyengült mondjuk a tüdő, és szeretnénk elkerülni, hogy mondjuk egy baktériumos felülfertőződés még nehezítse ezt a vírusos problémát, akkor jöhetnek az antibiotikumok. Kettőt érdemes, a penicillint és az azitromicin származékokat használni. Penicillinféle például az Augmentin, amely receptköteles, és orvos írhatja fel. Azitromicin: ezt így is lehet kapni, hogy azitromicin-származék. Ilyen a Szumma-Med, illetve az A-Sandoz, ez szintén testsúly, életkor, adagolás alapján kerül felírásra orvos által. Mi, orvosok ezeket szoktuk használni azoknál a betegeknél, akik otthon vészelik át a betegséget. Ezeket az információkat egyébként általában nem szoktuk kiadni, de ez a vírushelyzet most mindent felülír.

Vezető tünet a köhögés, ezért foglalkozni kell annak csillapításával. Olyan köhögéscsillapítókat kell alkalmazni, ami nem hurutképző, mert az újabb köhögésre serkenti a szervezetet, a tüdőt.

Á: Van olyan köhögéscsillapító, ami egyben hurutképző is?

S: Így van, ezért mi inkább használjuk a Paxirazolt, amelynek adagolása szintén egyéni, be kell állítani. A tüsszentést, köhögést ne fojtsuk be, mert abban a pillanatban vér- és érnyomás-emelkedés, illetve –sérülés, -hegesedés és trombusképződés, elzáródás léphet fel: a légzőfelület így rohamosan akár a felére csökkenhet, ami a későbbiekben ár problémát okoz majd. A köhögést engedjük ki minél lazábban, akár mint egy erős kilégzést, vagy pedig próbáljuk meg az ingert, mikor kezd kialakulni, valahogy elnyugtatni magunkban – persze erre nem mindenki képes.

A vérnyomás és pulzus emelkedése az utolsó kérdéskör. Ezt érdemes normál értéken tartani, megerőlteti tevékenységet, ilyen még a kocogás is (mondván, „én egészséges leszek, egy kis futás majd most jót tesz a köhögcsélésemnek”) – ne tegyük! Nyugalomban kell tartani a szervezetet, ismét azért, hogy a kapilláris-keringést ne sértsük, mert ha az megszűnik, akkor nem kapnak oxigént a szövetek. Megindul az elhalás, és egy hónap alatt úgy nézhet ki az agy, mint egy nyolcvan éves emberé – még ha egy huszonöt évesről is beszélünk.

Á: Tehát megfogalmazhatjuk, hogy ha beteg is valaki – legyen szó bármilyen betegségről –, akkor ne sportoljunk, hanem pihenjünk.

S: Aki beteg, az ne erőltesse meg magát, hanem feküdjön, pihenjen. Ne foglalkozzunk sportolással, megerőltető munkavégzéssel, még akkor se, ha nincsen lázunk és jól érezzük magunkat, maximum „csak” hordozók vagyunk.

Á: Nagyon szépen köszönöm, ezek mind olyan információk voltak, amelyek nagyon hasznosak az egész közösségnek.

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Neked van már Energia&Harmónia Klub előfizetésed, amellyel minden programom a tiéd lehet? 

relaxacios es meditacios videotar
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga anya
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga jogavaljobbanmegy
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga jogaakademia
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga jogatanfolyam valtozom
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga kismamajoga kismama
himalajai jogaorak felvetelei
onlinejogakakademia online joga momyoga mevu joga onlinejoga idomenedzsment jogatanfolyam

Mindezt észvesztő áron: 8 900 Ft/hó.

 

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia