Online Jóga Akadémia (OJA) 5 éves története – I. rész

2020 április 29.

Szerző: MEVU

OJA és  a MoMyoga Klub küldetéséről

A küldetésem megerősíteni az anyákat és a nőket a világ legegyszerűbb technikáival, amelyek megtanulhatóak, beiktathatóak, gyakorolhatóak egy anya életébe is. Még akkor is, ha igaznak érzem tanárunk ezen szavait:

„ Mi a bonyolult és drága dolgoknak tulajdonítunk jelentőséget. Nem értékeljük a nagyon egyszerű dolgokat, még akkor sem, ha nagyon hatásosak és egyszerűek.” Ashutosh Sharma

Nem vagyok szuperAnya, nem erről van szó. Azt látom, hogy nagyon sok gondolatmorzsa eljut az anyukákhoz a relaxációról, önmegerősítésről, de ezek nem tudnak megerősödni, mert keveredik egy ellentétes külső kommunikációval, amely fogyasztásra ösztönöz a „még jobb leszel, ha ezt megveszed” üzenettel.  A belső és a külső világ között billegünk.

Hogy meg tudjunk erősödni, integráltan és lépésről lépésre vesszük át a módszereket a MoMYoga Klubban egy egész éven át. Ez biztosítja azt, hogy ne térjenek le az útról. Hogy a magok szárba szökkenjenek. Hogy egy újabb „reklám-áradat” ne tudja elpusztítani a  magokat. Ezek a magok az önmagunkba vetett magok.  Amelyek belülről erősítik a nőket, anyákat és belülről kezdenek el virágozni. Ez a virágzás a külvilág számára is látható.

Egyszerűen, érthetően, elérhetően adok át Anyáknak, nőknek egyfajta integrált életvezetési tudást és tapasztalatot, amelyet 30 év alatt szedtem össze és próbáltam ki.

A Klub mellett a többi megoldásom is arról szól, hogyan lehet kevesebb idő alatt, egyszerűen, de rendszeresen eredményeket elérni. Ezekből számos ingyenes programom is létezik, például havonta indítok egy heti kihívást, amikor minden nap új videóra jógázhat nálam bárki. Megtapasztalhatja, hogy a tíz perc is mennyire sokat jelent. Valaki éjszaka a fürdőszobában végzi őket.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek problémái. Mert ez nem erről szól. Arról szól, hogy ezeken könnyebben túllesz.

OJA története

Mivel tizenéves koromtól, a ’90-es évektől kezdve, otthon jógáztam, tornáztam, meditáltam, relaxáltam rengetegféle módszerre, ezért egy olyan platformot szerettem volna létrehozni, ahol az otthon töltekezést tudom támogatni.

A kezdetek – 2015

Közel 15 éves jógázás után úgy éreztem, a kapható könyvek, tanfolyamok kevésbé adnak újat. 2009 környékén kétszer is elvégeztem a Sivananda alaptanfolyamát, de ennél többet szerettem volna. 2011-ben tervben volt a jógaoktatóképző elvégzése, de több különböző ok hátráltatott (pl. súlyos gerincproblémák), egészen 2015-ig.

Az egyik hátráltató tényező megér pár mondatot. Nyaki és ágyéki derékszakaszon is gerincsérv-közeli helyzet alakult ki nálam. Ennek oka az volt, hogy az első terhességem alatt abbahagytam a jógázást, mert nem találtam megfelelő otthon végezhető kismamajóga programot. Így 2013. és 2015. között saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen CT-ről CT-re és MR-re járni, SZTK-ba, magánrendelőkbe, gyógytornászhoz, majd dolgozni és este kisgyermekkel játszani, majd amikor már mindenki lefeküdt, 1-1,5 órát gyógytornázni.

Ma már örülök ennek a tapasztalatnak: tudom, hogy a gyógytorna és a jóga hasonló elemeket használ.

Azt is megtapasztalhattam, hogy amikor 2015-től újra jógázhattam, a gyógytornász szerint is gyönyörű lett a gerincem. Eltűntek a szokásos elmozdulások.

Megvan a személyes élményem: a gyógytorna roppantul hasonlít a jógához. Finom, pici mély mozgások vannak benne, amelyek a mélyizmokat edzik és segítenek visszaterelni a szilárd, csontos elemeket a helyére.

Innentől kezdve nem csak érdeklődés, hanem egyfajta pozitív kényszer is lett a jóga számomra. Már ezekkel a tapasztalatokkal iratkoztam be az jógaoktatóképzőre 2015-ben.

Ezzel párhuzamosan jött szintén 2015-ben a munkáltatóm, a Telenor belső programja: oszd meg a tudásod másokkal, tarts tanfolyamot abból, amiben erős vagy. A kollégák tartottak barista tanfolyamot, horgolósat, futósat, coachingosat, önismeretit – nagyon sokfélét. Én kezdő jógatanfolyamokat kezdtem el tartani. EZ VOLT AZ ELSŐ MOMENTUM, amiért megalakult az Online Jóga Akadémia.

Telenor jóga óra

Mivel a munkámban a cloud (felhő) termékekkel foglalkoztam, ezért rögtön jött a gondolat, hogy a felhő-termékek segítségével rögzítsem és megosszam az órákat másokkal.

Ráadásul ez illeszkedett is hozzám: gyerekkoromtól VHS kazettákra és könyvekből gyakoroltam.

Elkezdődött egy hosszú építkezési folyamat: a létező összes közvetítési, felvételi és megosztási módot kipróbáltam. A Microsoft Office 365-től kezdve, a Youtube-os élő közvetítéseken át a Messenger/Skype hívásokig mindent. Webkamerával, kamerával, telefonnal, különböző mikrofonokkal.

Emlékszem, az első 10 perces videó rögzítésében egyik kollégám segített. Nagyokat nevettünk, mert elképzeltük hogy elég lesz 30 perc a felvételre. Hát egy óra sem volt elég és rengeteg hiba volt benne. Ekkor szembesültünk a hangtechnikai és a világosítási kérdésekkel.

Legalább egy évig magam próbáltam megoldani a rögzítést (kép és hang) és a megosztást. Rengeteget gyakoroltam és tanultam, online eszközökről és a jógáról is.

Ha kíváncsi vagy, mi történt az első 7 hónapban és hogyan építettem fel ezt a vállalkozást úgy, hogy mindig önmagamat is építettem, akkor kattints ide a második részért. Addig is egy kis összefoglaló a mérföldkövekről:

 

MÉRFÖLDKÖVEK – Online Jóga Akadémia

2015: Honlap, Facebook, Telenor kezdő jógatanfolyamok

2016: Youtube, Mini Jóga Akadémia, 4in1 program, 21 napos kihívás,

2017: Új honlap, online kismamajóga,

2018: Boldog Babavárás Kismamajóga tanfolyam és Anyuci-jóga babával,

2019: MoMYoga Klub, Ajándékkártya

2020: Videótár elindul, megújult portfolió (VáltozOM), új informatikai rendszerek, anya-sztorik

MÉRFÖLDKÖVEK – Mevu, személyes

2015: Jógaoktatói végzettség (Vadász Ákos)

2016: Kismamajóga oktatói tanulás (Kovács Gyöngyi, Padma)

2017: Himalájai Tradíció oktatóképző I. év / 2. babavárás

2018: Himalájai Tradíció oktatóképző II. év / 2. gyermekem születése

2019: Himalájai Tradíció oktatóképző III. év /  Shiatsu alaptanfolyam / Neurotréning – tanfolyam

2020: Himalájai Tradíció oktatóképző vizsga

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia