Kategória: Jógáról

Problémás Idő(k)

2021 április 12.

Szerző: MEVU

Avagy gondolatok az időről

Ebben a cikkben pár gondolatébresztő életképet szeretnék bemutatni, mi mindenért aggódunk az idővel kapcsolatban anyukaként vagy nőként. Életünk szűk erőforrásai közé tartozik az idő, ezért életünk minden percét befolyásolja, hogyan döntünk róla.

Nézzük csak!

Nézhetjük onnan, mire NINCS időnk:

– a mosatlanra
– a vasalásra
– a rendrakásra
– a ház átrendezésére
– a közeli ismerősök felhívására
– a meleg vacsorára, stb.
– a munkahelyen egy-egy feladatra

Vannak napok, amikor ezekre nincs idő, pedig akkor és ott úgy érezzük, hogy mindenképpen időt kell szánnunk. De nézhetjük onnan is, mire VAN/VOLT időnk aznap – hiszen minden nap eltelnek a percek, és valamire mégiscsak volt időnk.

Lehet, hogy aznap:

– aznap nincs mosatlan
– vasaltak a ruhák
– rend is van
– az autóból felhívtuk a barátainkat
– és még meleg vacsorára is jutott idő, stb.

Ez egy jó nap volt, energikusan indult és minden ideálisan alakult. Este lehet, hogy fáradtak vagyunk, de talán némi elégedettség is megjelenik, hogy igen, jól csináltuk.

Nézzük meg az érzelmeket ezek mögött!

1. Milyen érzés, amikor nem jutottál a listád végére és…

a. fáradt vagy és nyűgös, nincs kedved semmihez és még a listád is elég hosszú. Megjelentek lelki szemeid előtt a negatív érzések? A rossz közérzet ezek hatására?

VAGY

b. el tudod-e képzelni, hogy a listád hosszú, elvégezetlen, de ennek ellenére tudod élvezni a jelen pillanatot? Le tudsz kapcsolódni a „nincs/nem volt/nem sikerült” gondolatokról? Értékelni tudod a nap csillogását a tetőn, a virágok illatát, a levelek zöldjét vagy csak a friss levegőt, amely megérinti az arcodat, a gyermeked kacagását, jókedvét? Fel tudsz idézni ilyen pillanatokat és a velük járó jó érzéseket?

2. Milyen érzés, amikor a listád végére jutottál és…

a. fáradt vagy, de tudod, hogy egy jó nap volt, de úgy igazán, nem sokban változtatta meg az életedet, hogy ma mindenre jutott időd, mert már annyi erőd sincs, hogy ezt élvezd? Megjelentek ezeket olvasva benned a  áradtság okozta fásult érzések?

VAGY

b. akár fáradt vagy, akár nem, tudod élvezni a gyerekek esti gügyögését, akár még annak is tudsz örülni, ha nincs kész a gyerek leckéje, de legalább közösen elemzitek a helyzetet, egy közös folyamatban vagytok, közös pillanatokkal. Milyen érzés ez a típusú fáradtság? Fel tudsz-e idézni ilyen pillanatokat?

Arra szeretnék rámutatni a fenti négy életképpel, hogy bármi is történjék, akár a listáddal, akár a fáradtsági szinteddel, az elmédben Te választod meg a hozzáállásod mind a kettőre. Persze, ehhez jól jön egy magas energiaszint, egy tervezettség – ezek sokban segítik a megfelelő attitűd kialakítását. Sőt, elengedhetetlen egy állandót törekvés és fegyelem annak érdekében, hogy pozitívan tartsd az attitűdöd.

A pozitív viselkedésmód mindennapi munkát igényel, nem jön csak úgy magától. Ezért van az, hogy az ősi bölcseletek is mind ajánlják vagy előírják a szent iratok tanulmányozását, amelyek minden nap segítenek a megfelelő hozzáállásunk fenntartásában, a rossz szokásaink átalakításában, a szellemi energiáink feltöltésében, kitartásunk edzésében, motivációnk megtartásában. Tehát a valódi boldogság, az idő valódi élvezete nem időmenedzsment kérdése. Sokkal inkább a helyes gondolkodásmód, a reagálásunk kérdése.
Mivel az időd az életed, így először az életedről, személyiségedről, értékeidről, céljaidról kell döntést hoznod. Ez fogja meghatározni az idődet és az időhöz való hozzáállásodat.

Ahogy Csíkszentmihályi Mihály is megfigyelte a boldogságkutatása során, hogy teljesen különböző emberek boldogok, de egy valamiben közösek: abban a pillanatban teljesen annak a tevékenységnek szentelik a figyelmüket, kihívást találnak benne. A boldog gyári munkásra az jellemző, hogy olyan elemeket talált a munkájában, amelyek teljes figyelmét irányíthatta és olyan célokkal ötvözhette azt, amelyek elérésre sarkallták. Lehetett ez a dobozok számolása vagy csak játékos mondóka kitalálása. Valaki az unalmas
tevékenységeket egy szeretett tevékenységgel köti össze ötletesen és talál benne örömöt, így tud benne lenni teljes jelenléttel és máris az idejét minőségileg tudja eltölteni.

Akkor mi lehet a titok?

Egy újabb időt menedzselő tanfolyam? Egy újabb tipp, hogyan csípj le 5 percet énidőre? Egy újabb tipp, hogy végezz el kétszer annyi feladatot anyaként egységnyi idő alatt?

Ezek a tippek azért fontosak, mert így tudsz kezdetben 5 perc szabad levegőhöz jutni, hogy elgondolkozz a saját prioritásaidon. Majd ebből lesz 10 perc. Tehát először valóban az időmenedzsment technikák segítenek. Például anyaként megtanulhatsz a gyerekekkel takarítani vagy elpakolni. Mi például hétvégén mulcsot tettünk ki közösen: egy lapáttal az egyik gyerek, másik lapáttal a másik gyerek. Így fele annyi idő alatt végeztünk, mintha egyedül csináltam volna, ráadásul játszottak, továbbá megkedvelték a tevékenységet a jövőre nézve. Ők is többek lettek általa.

A fentiekről jut eszembe egyik coach évfolyamtársam története, aki az egyik coacing üléséről érkezett azzal a hírrel, hogy időmenedzsment témán dolgoznak. Elmesélte, hogy a hölgynek semmire nem volt ideje, ezért kezdték el szisztematikusan átnézni az időbeosztását. Majd mit gondolsz, mire jutottak? Arra, hogy ez a hölgy – mint sok más háziasszony és anyuka – az időmenedzsment bajnoka. Annyi mindent elvégez, ami sokak számára képtelenség lenne. A probléma nem az, hogy nem jól menedzseli az idejét.

Akkor szerinted mi?

A probléma az, hogy túl sok mindenre fordítja az idejét. Azt nem figyelembe véve, hogy az időt nem tudjuk szaporítani. De mégis, mi alapján döntsön, mire fordítsa az idejét? Ez itt a nagy kérdés. A választ a következő cikkünkben találod.

Elgondolkodtató kérdések útravalóul:
Te hogyan döntesz az idődről? Mik a legnagyobb kihívások benne? Milyen érzések jelennek
meg egy „jó nap” és egy „rosszabb nap” esetén?

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia