Kategória: Interjú sorozat

2. Lecsendesedésről, csendről

2021 december 2.

Szerző: MEVU

Mennyi idő alatt tudunk lecsendesedni?

Úgy felgyorsul a világunk, hogy az idegrendszerünk eleve túl van terhelve a sok információtól. Ezért ma ott tartunk, hogy körülbelül 40 perc az, mire el tudjuk engedni a gondolatainkat egy adott szituációból kilépve. Még egy gyakorlottabb embernek is nehezére esik ez, aki egy zajos környezetből, egy állandó alapzajú helyről jön ki.

A meditációig vezető út

Tehát ha úgy szeretnél meditálni, hogy a munkahelyedről lépsz éppen ki, ahol nagyon benne voltál a világ körforgásában, nem egyszerű, mert az agy azzal a környezettel és az ingereivel foglalkozott. Ha az agyat nézzük, akkor béta hullámokat bocsátott éppen ki, arról kell lelassulni. Meditációban váltakoznak az alfa, théta hullámok, úgyhogy ehhez idő kell, tehát 40 perc kell ahhoz, hogy tényleg le tudjunk csendesedni. Visszatérve az integrált gyakorlásra, ha végigcsinálsz egy 60, 70 vagy 81 perces fizikai gyakorlatsort, ízületi—mirigy gyakorlatsorral, relaxációval, pránajámával, akkor már van esély arra, hogy valamiféle minőségi meditációt tudjunk végezni.

Teremtsd meg a környezetet és a feltételeket

A következő, amit mond a jóga, hogy a pratyahara megelőzi a meditációt. Ez az érzékek visszavonása, tehát ahhoz, hogy meditálni tudjunk, ahhoz meg kell teremteni a környezetet. Az összes érzékszervünkre hat a külvilág – segít, ha kizárjuk őket. Ahogy írtátok is, anyukaként nagyon nehéz egy csendes zugot találni, de mindenképp segít. Engedd meg magadnak ezt az időszakot. Készülj rá, tehát ne ugorj ki a munkából, és kezdd el 15 perc múlva a folyamatot, hanem már előre tudod, hogy mondjuk, 11-kor beiktatsz egy ilyet. Addig el tudod engedni a munkát, és nem hirtelen döntésből, hanem a napirendbe iktatva tudod végezni.

Ezt gyakorolni kell. A Tradíciónál, ami egy komoly oktatóképző, mindent azért csináltunk, hogy megtanuljunk mélyen meditálni. Először azt kérték tőlünk, hogy tudjunk 40 percig nyugodtan ülni. Nem volt egyszerű. Amikor este leültem a gyerekek lefektetése után, nem volt könnyű 10-20 percet sem a gyakorlásra kiszakítani. Nagyon sokszor kellett megpróbálni, már csak azért is, mert nekünk a 40, sőt 60 percet is el kellett érni. Még akkor is, ha megteremted a körülményeket, és jógáztál előtte, gyakorolni kell, hogy gyakorlatot szerezz. Az elmédnek meg kell szoknia ezt a folyamatot, és akkor egyre könnyebb lesz.

Mit tégy anyaként?

Mindezt, amit elmondtam, anyaként nem érdemes elvárni magatoktól – mindez akkor ideális, ha valakinek sok ideje van magára, le tud ülni 90, vagy akár 120 percet jógázni. Ahogy a beavatómesterem mondta, ha ott a gyermek veled, ő maga a guru, és mindig veled van az a lehetőség, hogy fejlődj. A meditációt is az istenivel való egyesülés megtapasztalásáért csináljuk az örömteli, boldog állapotban, mikor üres az elménk, és nincsenek elvárásaink, csak élvezzük a csendet. A gyermek által ezt a pillanatokban tudjuk megélni.

 

Az interjúsorozat korábbi részeit itt találod:

1. Jóga lényege a Meditáció

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia