Kategória: Interjú sorozat

9. Alvásról és az agyhullámokról

2021 december 9.

Szerző: MEVU

Jó tudni, hogy az alvás és a relaxáció között szoros összefüggés áll fenn. Ha folyamatosan pörgünk, végezzük a tevékenységeinket, akkor béta állapotban vagyunk – aktívan. Egy jól működő szervezet az alfa, béta, théta és delta agyhullámokat egyaránt tudja használni – tudunk közte váltani, és éppen a megfelelő időben. Míg a relaxáció az alfa állapotnak felel meg, ha túl sok a béta, azaz túlpörgünk, az első, ami romlik, az alvás minősége. A béta után jönne az alfa, és ez után mennénk át thétába, deltába. Ez a kipihentség, relaxáltság hiányzik akkor, ha ez nem valósul meg.

Jótékony alfa tartomány

Az alfa elég széles tartományú, 7-től 14 hertzig. A 7,8-as hertz, a Schumann-rezonancia az, ami az alfán belül is a legfeltöltőbb. Annyira fel tud tölteni, hogy az alvás rögtön megjavul. Ha több az energiám, és ismerem az alfát, mivel az anya nagyon szoros összeköttetésben van a gyermekkel, sokszor a gyermekek alvása is megjavul. A kisfiam például másfél éves koráig elég rosszul aludt, emiatt én is elég fáradt voltam; Schumann-rezonanciával és hang-fény terápiával relaxáltam, és volt egy időszak ezen belül, amikor az ő alvása is mélyebb lett. Mindkettőnknek segített, de még mindig fel kellett kelni hozzá – és utána az ő alvásában is volt változás. A szabály, hogy mindkettőnk állapota javult, beigazolódott, de mivel ő is egy külön entitás, nem biztos, hogy mindig megoldja ez a módszer az anya és a gyermek problémáját is. Lehet más oka is, hogy a gyermek nem alszik jól vagy felébred, hiszen más az alvási ritmusa.

Ritmusos összhangban

Ami még nagyon kötődik az alváshoz, az a cirkadián ritmus. Itt megint számít, mennyire vagyunk jók magunkhoz. Egedy György mérte meg azt, hogy mikor mi tesz jót a szervezetünknek;

  • megállapította, mikor vagyunk éberek reggel
  • délután kettő körül jön egy mélypont, amikor lemegy az energiaszint
  • hat körül megint felpörgünk
  • majd ön a lefekvés időszaka
  • az éjfél előtti alvás aranyat ér: a cirkadián ritmushoz kötődik az is, hogy este 10 és reggel hat között lenne a legjobb aludni, előtte pedig ne nézegessünk világító képernyőt

Ha az aktivitásunk összhangban van ezzel a ritmussal, az alvásunk is jobb lehet.

Delta állapot, a megmentő

Két vagy két és fél óránként 20-20 percre delta állapotba megyünk le az alvásunkban. Körülbelül négy ilyen delta állapot áll fenn, és bizonyos szervek ilyenkor regenerálódnak. Ha rendszeresen felébredünk ugyanazokban az időszakokban, akkor ezek a szervek nem tud regenerálódni. Épp ezért összefüggésben van az alvás a relaxáltsággal is, a korábban említett, betegségekig vezető hat lépcsőfokkal. Ha a szerv nem tud regenerálódni, támogatásra fog szorulni. Relaxáltságunk, elménk és testünk egészsége, életminőségünk összefüggésben vannak.

Tedd tökéletesebbé a meditációd zárását egy ínycsiklandozó, ízében gazdag teával.

Kifinomultság és egészségvédő hatás egyben. Frissülj fel és legyen több energiád a zöldtea hasznos antioxidásainak köszönhetően. A tealevelek gondosan válogatottak. Gazdag, selymes íze semmilyen után ízésesítést nem igényel.

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia