Jógatippek #8 – Mit mondanak a kutatások a jógáról?

2022 augusztus 17.

Szerző: MEVU

Mit mondanak a kutatások a jógáról?

Hogyan mérik. Tehát dolgoztam kutató cégnél is, és statisztikát is tanultam, nem is kevés ideig, középiskolában és egyetemen is. Tehát azt tudom mondani, és nekem mindig furcsa. Egyrészt nagyon szerettem, mert nagyon jó mérni a dolgokat, másrészt mindig azon gondolkodtam, hogy már ahogy a kérdőívet elém teszik, már akkor máshogy reagálok, mert ez egy direkt helyzet. Ráadásul már az egy, tehát már akik válaszolnak a kérdésekre, ők egy más személyiségtípussal rendelkeznek. 

Tehát nagyon sokan nem fognak válaszolni. Mindenesetre úgy mérik ezeket a kutatások úgy működnek, hogy kiválasztanak egy csoportot, és egy bizonyos kérdéslistát folyamatosan feltesznek nekik, vagy esetleg megismerik a fiziológiai változásokat. Tehát ez egy elég szubjektív dolog tud lenni, de mindenesetre, ha mindig ugyanazt a kérdést teszik fel X időn át, akkor azért mérhető a változás nyilvánvalóan, csak az a nagy kérdés, hogy tényleg az hozta-e létre a változást, tehát teszem azt, hogy itt most nyolc hétig egy csoport folyamatosan jógázik, akkor feltételezhető, hogy igen. És ezen kutatások alapján a legjellemzőbb, hogy ugye alapvetően kiegyensúlyozottabbak, vagy kevésbé ingerelhetőek az emberek, kevésbé fáj a nyakuk, az ízületeik nagyon jellemző, hogy sokkal jobban lesznek pár hét alatt, pár nap alatt is, sok esetben, és mivel az összes gyakorlat a gerinc mentén lévő energiavezetékre hat. Az energiaáramlás jobb és a csigolyák szerkezete és a helyes tartás is jobb, illetve a mélyizmok megerősödnek, tehát a gerincproblémák, derékproblémák is javulnak, de ezt nem javasolnám, ha most komolyabb gerincproblémád van, hogy elkezdte a jógagyakorlást. 

Én több mint egy évig nem tudtam elmenni a jógaoktató képzésre, mert derék problémáim voltak az első gyerek szülése után, és nem mertem bevállalni a kockázatot. Gyógytornásszal helyre raktuk, és utána természetesen a jógázás karbantartotta ezt a jó állapotot. Úgyhogy az ízületek derék és a gerinc és a kiegyensúlyozottság a legfőbb előnyök, és ezt kutatások is alátámasztják. És ugye ezek után rögtön jön a jobb alvás, mélyebb alvás, kipihentség, energikusság, és ha több energiánk van, akkor úgymond önbizalommal telibbek is lehetünk. A jó hír, a rossz hír, hogy viszont felerősíthetjük a tudattalan gondolati mintáinkat, és ezért érdemes ezeken is dolgozni. Ennyit most röviden a kutatásokról.

Nézd meg a cikk tartalmát videón is!

Vagy hallgasd meg!

ingyenes jogakihivas
perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia