Kategória: Jógáról

Pár gondolat az örömről és a koncentrációról

2020 december 15.

Szerző: MEVU

Így karácsonyhoz közeledve szeretnék Veletek pár gondolatot megosztani az örömről és koncentrációról.

Mi is az öröm?

Csíkszentmihályi Mihály kutatásai szerint a FLOW állapot az, amit megélnek azok, akik boldogok. Nem kell ehhez az állapothoz semmilyen extra képesség. Egyszerűen csak bele „kell” merülnünk abba, amit éppen csinálunk. Azt találta, van, hogy a gyári munkás a futószalag mellett a legboldogabb, ha ő megtalálta azt a „módszert”,  amellyel teljesen jelen tudott lenni a gyári feladatainak elvégzése közben.

A jóga szerint az öröm nem más, mint a folyamatos koncentráció valamire. Ugye mennyire egybecseng Csíkszentmihályi Mihály megállapításával?

Talán ezért van az, hogy az emberek annyira szeretnek manapság hosszabb távon futni. Ilyenkor is egy mély koncentrált állapotról számolnak be. Sokan a hobbinkban is a koncentráció élményét éljük meg. Jellemző, hogy alkotó tevékenységek közben teljesen belefeledkezünk a munkánkba.

Azért szeretjük ezeket annyira, mert megadja a jelen-lét, az elmerülés élményét, a koncentrációt, a flow-t, a belemerülést.

Egy apró megjegyzés még: nem szabad összekeverni a valódi örömöt és az izgalmakat. Az öröm állandó, nem kell táplálni, csak van, nem kell hozzá újabb érzéktárgyakat vennünk, sem felhalmoznunk. Elég csak jelen-lennünk. Az izgalomhoz mindig valami újra van szükségünk, táplálni kell, egyre több és több kell neki.

Érdekes, hogy a hormonjaink is tudják, mikor érzünk örömöt. Itt olvashatsz a négy örömhormonról: dopamin, endorfin, szerotonin, oxitocin.

Legyen nagyon boldog napod! 😊

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia