Kategória: Interjú sorozat

4. Meditációról, relaxációról

2021 december 2.

Szerző: MEVU

Hogyan tudjak meditálni?

A légzésfigyelés az egyik kulcs a meditációhoz. Az agy miatt is nagyon hatásos. Ha elkezded figyelni, ez olyan vegetatív rendszer, hogy nem tudomása van közben másra koncentrálni. Befelé hozza a figyelmedet. Ezt gyakorold minél többször.

A meditációt elő kell készíteni

Ez segít majd abban – ha hozol egy döntést, hogy most 15 percig jobban ott szeretnél lenni a játékidőben –, hogy ezt jobban meg tudd valósítani. Próbálkozni kell és gyakorolni, az önostorozást pedig engedjétek el. Ha nem sikerül, szeressétek úgy is magatokat – majd legközelebb sikerülni fog.  Anyaként tehát a pillanatok megélése az igazi meditáció. Az élmények megéléséből többet lehet tanulni, mintha leülünk egy sarokba kapcsolatok nélkül meditálást tanulni.

Ez azzal is összefügg, hogy magamat helyezem az első helyre, időt szakítok magamra, a gyermekemre és arra, hogy ez a tizenöt perc most nem kell a feladatokra. Ez azért is fontos, mert mikor jelen tudunk lenni, relaxálunk vagy meditálunk, akkor a „mindent meg kell csinálni” szimpatikus hatásból átmegy a szervezet egy paraszimpatikus állapotba. Egy paraszimpatikus idegrendszeri hatás érvényesül, amikor tudunk relaxálni és alfa-théta agyhullámokon működni, jelen lenni. Ez az, amit pihenésnek hívunk. A szervezet elkezd tudni gyógyulni, működni tudnak a belső szervek – különben nem tudnak rendesen funkcionálni, ha túl stresszesek vagyunk. Ez a kulcsa annak, hogy megelőzzük a betegségeket és a kialakulásuk 6 lépcsőfokát. Ha folyamatosan pörgünk, mindent meg akarunk csinálni, béta állapotban vagyunk, felborul az egyensúly és nincs elég pihenés, akkor ezeken a lépcsőkön előrefelé menetelünk.

A meditáció lépései

Egy hosszú gyakorlás és felkészülés, illetve az érzékek visszavonása után a koncentrációból fog létrejönni a meditáció. Ha gyakorlod a légzőgyakorlatokat, tanulsz relaxálni, végzed a jógaászanákat -és gyakorlatokat, az ízületi- és mirigygyakorlatokat, ezek mind segítik, hogy könnyebben eljuss a meditatív állapotba.

A valódi meditációnak is kétféle változata van:

  1. az imagináció, amikor valamilyen céllal meditálsz, és ezt szeretnéd elérni
  2. a cél az istenivel való egyesülés

A lépések a következők

(A jógagyakorlatsor végén, de külön is megpróbálhatod):

  1. Döntés: Itt ezen a helyen megengeded magadnak a meditálást, odakészíted az eszközöket.
  2. Leülés: beállítod az ülőhelyzetet. Fontos a nyak-váll-fej helyzete. Mindig ülve történik, amikor alulról fölfelé elindul az energia a szusumna energiacsatornán.
  3. Azonosítás: tudatosítod a helyszínt, a tested körvonalait
  4. Relaxáció a meditáción belül – ellazítod a tested
  5. Kapcsolódsz a légzésedhez: több verziója van a légzés áramoltatásnak a meditáció hosszától és a gyakorlottságodtól függően
  6. Csatlakozás mantrához: az egyetemeshez, vagy ha van, személyes mantrához
  7. Nyugodtabb lesz az elme, mert a légzés szorosan mutatja az állapotát, a légzés lassabb lesz – még ha úgy is érzed, hogy az elmédben még járnak a gondolatok

Az igazi mély meditáció a nagy mesterek is sok év gyakorlás után érik el, így ne legyen olyan elvárásod, hogy leülsz, és semmilyen gondolat nem jelenik meg a fejedben, és megéled az örömteli, istenivel való találkozást.

Fontos, hogy a mindennapjainkba behozzuk a meditációt.

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia