A halogatás nagymesterének elméjében

2021 május 3.

Szerző: MEVU

Mindannyian halogatók vagyunk.

Gondoltál már Életed Naptárjára? 90×52 kocka van benne, minden egyes kocka egy hét. Nincs túl sok kocka benne. Mire használod ezeket a kockákat, lehetőségeket?

A határidő nélküli rendszerint fontos dolgokat halogatjuk a legtöbben legjobban. Ilyen az

önmagunkra, egészségünkre fordított idő is.

Valószínűleg a másik szűkös erőforrás, a pénz esetében is hasonló a helyzet.

 

Most elhoztuk neked Tim Urban Ted előadását:

Tim Urban – A halogatás nagymesterének elméjében

Te is szoktál halogatni kisebb-nagyobb, kevésbé és nagyon is fontos dolgokat az életedben? Persze, biztosan – ahogy mindenki. Tim Urban előadása segít, hogy megértsd, nem vagy egyedül, és van mód a tudatosabb életre.

Ez az egész helyzet, a három főszereplővel: ez a halogató rendszere. Nem valami szép, de mégiscsak működik. Erről döntöttem úgy pár éve, hogy írok a blogomon. És mikor megtettem, csak ámultam a visszhangon. Több ezer e-mailt kaptam, mindenféle emberektől szerte a világon, mindenféle szakmákból. Voltak köztük nővérek, bankárok, festők, mérnökök, és rengeteg, rengeteg doktorandusz.

És mind írtak, és mind ugyanazt írták: „Nekem is ez a bajom.” De szíven ütött az éles ellentét a bejegyzés könnyed hangvétele és az e-mailek reménytelensége közt. Ezek az emberek végtelen frusztrációjukban írtak, azért, amit a halogatás tett az életükkel, amit ez a Kismajom tett velük. Elgondolkoztam ezen, és megkérdeztem: ha a halogató rendszere működik, akkor mi történik itt? Miért érzik ezek az emberek ennyire rosszul magukat?

Kiderült, hogy kétféleképpen lehet halogatni. Amiről csak beszéltem ma, minden felhozott példámnak, konkrét határideje van. És ha van határidő, a halogatás következményei csupán korlátozott idejűek, hiszen a Pánikszörny beavatkozik. De van egy másikféle halogatás is, ami határidő nélküli helyzetekben lép fel. Ha olyan karrierre vágysz, amikor önerőből kell elindulni, mondjuk a művészetekben, vagy vállalkozásban… ilyesminek eleinte nincs határideje, hiszen nem történik semmi addig, amíg bele nem vágsz, és nem dolgozol keményen, hogy minden mozgásba lendüljön. És a karrieren kívül is vannak fontos dolgok, amiknek nincs határideje, mondjuk a család vagy az edzés vagy az egészséges életmód, egy párkapcsolat fejlesztése, vagy a kilépés egy nem működő párkapcsolatból.

Ha a halogató egyetlen megoldása a nehéz dolgok elvégzésére a Pánikszörny, akkor bajban van, mert ezekben a határidőtlen helyzetekben a Pánikszörny nem fog jelentkezni. Nincs mire felébrednie, és a halogatás következményeit semmi sem korlátozza, csak húzódnak tovább az idők végéig. És erről a hosszú távú halogatásról, ami sokkal kevésbé látványos, sokkal kevesebbet beszélünk, mint a viccesebb, rövid távú, határidő alapúról. Ezt többnyire egyedül és csöndesen szenvedjük el. És ez lehet az oka a hosszú távú boldogtalanság és bánkódás jó részének. És azt hiszem, ezért írtak nekem ezek az emberek. ezért érzik ennyire rosszul magukat. Nem azért, mert nagy erőkkel küzdenek egy projektért. Hanem azért, mert a hosszú távú halogatás külső szemlélővé tette őket időnként a saját életükben. Nem attól frusztráltak, hogy nem érték el az álmaikat, hanem attól, hogy el se tudták kezdeni a hajszolásukat.

Ahogy olvastam ezeket a leveleket, támadt egy kisebb megvilágosodásom: nem hiszem, hogy léteznek nem-halogatók. Ahogy mondom! Szerintem mindannyian halogatók vagytok. Talán nem mindenki egy szerencsétlenség, mint egyesek, és talán néhányan egészséges kapcsolatot ápolnak a határidőkkel, de ne felejtsük: a Kismajom akkor a legfifikásabb, ha nincsenek határidők.

Még egy utolsó dolgot szeretnék mutatni. Az Élet Naptárának nevezem. Ez itt egy-egy kis kocka egy kilencven évig tartó élet minden egyes hetére. Nem is olyan sok kocka, főleg, hogy egy csomót már el is használtunk közülük. Szerintem mindannyiunknak hosszan, alaposan meg kéne néznie ezt a naptárat. El kell gondolkoznunk rajta, hogy mit halogatunk, mert mindenki halogatja valaminek a megtételét az életében. Nem szabad elfeledkeznünk az Élvhajhász Kismajomról. Ez mindannyiunk feladata. És mivel nincs valami sok kockánk, ez olyan feladat, amit valószínűleg már ma el kell kezdeni. Na jó, talán nem pont ma, de… Tudjátok. A közeljövőben.

 

Az olvasottak alapján, Te hogyan osztod be az idődet?

Ha szeretnél változtatni ezen – leginkább az életeden, akkor ebben segít neked az új

Időmenedzsment tanfolyam, amely értékek mentén formálja újra a gondolkodásod és az életed

alapjait – amely egy hatékonyabb időmenedzsmenthez járul hozzá.

Ha készen állsz rá, gyere, csatlakozz a most induló csapathoz!

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia