Kategória: Jógáról

Mire figyeljünk az online vagy otthoni jógagyakorlás közben?

2021 szeptember 17.

Szerző: MEVU

Az ászanavégzés 8 „szabálya”  – otthon, teremben vagy online

Ahimsa

A jógában az első alapelv, az ahimsa, ezért ez a legfontosabb elv a fizikai gyakorlásnál is – legyen az online jóga vagy személyes alkalom. Az Ahimsa lényege az erőszakmentesség önmagunkkal, testünkkel, lelkünkkel és másokkal szemben is. Ezért minden túlerőltetés ártalmas, nagyon oda kell figyeljünk a saját korlátainkra. 

Tedd fel magadnak a kérdés: hol érzel feszültséget? Kilégzéssel engedd el a feszültséget erről a területről. Engedd el a drámát, amit itt hordozol. Segíti az ahimsa gyakorlását, ha belülről megfigyelve végezzük a gyakorlatot, tudatossággal, betartva az ászana felvételének 6 lépését. Csak addig végezzük, amíg nem fájdalmas! 

Összpontosítás

Minden gyakorlatot egy stabil, mozdulatlan helyzetből indítunk. Csendből indulunk és csendbe érkezünk vissza. A csend a stabilitás, a középpont. Otthon, online erre is nagyobb lehetőségünk van: megtalálni a csendet, egyedül a saját otthonodban. 

Relaxálás

A gyakorlatok célja a fizikai és finomtest ellazítása. Ezért már a gyakorlás során fontos a relaxáció – amennyire az ászanák engedik. Csak a legszükségesebb izomfeszültséget tartsuk fent. Ebben segít a mély, egyenletes rekeszizomlégzés. A kilégzés segíti az ellazulást, a belégzéssel pedig energiával töltjük fel a testet. A légzést sem szabad erőltetni, segítünk a testnek az ászanák által ráhangolódni egy harmonikus légzésre.

Tudatosság

Legyünk ténylegesen jelen a gyakorlásunk során, érezzük a saját testünk körvonalát, határait. Érezzük a minket körülvevő teret, és figyeljünk a testünkben létrejövő változásokra és jelzésekre. 

Környezet

Fontos a tiszta, energikus környezet, ha lehetőség van rá, tiszta, jó levegőjű szobában gyakoroljunk. 

Evés után

A gyakorlatokat evés után legalább 2 órával érdemes elvégezni. Ennek az az oka, hogy így biztosítjuk, hogy a beleink, az emésztőrendszerünk ne az élelem feldolgozásával legyenek elfoglalva, hanem legyen lehetőségük a regenerálódásra, és ezáltal a gyakorlatok hatásait tudják „élvezni”.

Kompenzáció

A gyakorlatok általában egy irányban erőteljesebben mozgatják meg a testet, például előre vagy hátrafelé. Ilyenkor a gyakorlatok végén „ellensúlyozzuk” ezt a hatást egy kompenzáló pihentető pózzal. Minden gyakorlatnak megvan a pihentető kompenzáló párja.

Kontraindikációk

Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket bizonyos betegségekkel nem szabad vagy nem ajánlott végezni! Ezekre mindenképpen figyeljünk oda!  A betegségek kialakulásának 6 szintje van. Amikor már jelen van a szervezetünkben egy  betegség, akkor már a megelőző gyakorlatok is  ártalmasak lehetnek. Ilyenkor már „kezelésre” van szükség, ezekben az esetekben mindig az orvos tanácsait kell követni. Magas vérnyomás esetén például nem visszük a fejet a szívünknél „lejjebb”, menstruáció alatt nem gyakorlunk -legfőképpen a fordított testhelyzeteket kerüljük-, komoly gerincproblémákkal pedig szintén nem végzünk gyakorlatokat.

 

Itt találod az első cikket, mely arról szól :

Hogyan jógázz otthon egyedül vagy online?

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia