Kategória: Jógáról

Ezek a stresszhatások érik a leggyakrabban az édesanyákat

2021 szeptember 10.

Szerző: MEVU

A gyermekek örömöt, szeretetet adnak, és megannyi más megszámlálhatatlan ajándékkal halmoznak el életünk során – nem is létezik mélyebb kapocs, mint ami egy anya és gyermeke között kialakul. Mégis, azzal, hogy felelősséget vállalunk egy másik emberi lény ellátásáért a születése napjától egészen a felnőttkorig (és még tovább!), rengeteg plussz stresszhatás ér bennünket, az anyasággal járó feszültség pedig rendkívüli jelentőséggel bírhat.

Bár minden anya találkozik több egyedi stresszkiváltó tényezővel is, az anyaságot kísérő feladatok, kötelességek és stresszfaktorok meglehetősen univerzálisak. Az édesanyák nagy hányada válik feszültté az alábbi esetekben:

Időbeosztás

A gyerekek szükségleteinek kielégítése, illetve a háztartásban élő más családtagok további igényei miatt a legtöbb anyuka igencsak gyakran szembesül időhiánnyal. Legyen szó nagymosásról, a gyerekekkel közös játékról, énidőről vagy egy tucatnyi más jellegű, de hasonlóan fontos elfoglaltságról, sokan vallják: egyszerűen nem elég 24 óra  az egy napra tervezett feladatok elvégzésére.

Pénzügyek

Akár bölcsődébe-óvodába adjuk, akár dadára bízzuk a gyerkőcöt, vagy úgy döntünk, lemondunk a teljes bevételünkről, hogy otthon maradhassunk a kicsivel, a gyermekellátás költséges. Amint kinövik a ruhájukat, új tevékenységek iránt kezdenek érdeklődni, később pedig főiskolára járnak, a változás megterheli a családi büdzsét. Miközben természetesen minden gyermek bőven megérdemi a beléjük fektetett összeget, a szülők gyakran küzdenek anyagi jellegű feszültséggel.

Kapcsolati szükségletek

Miközben az édesanyák megfelelő időmennyiséget fektetnek a gyermekeikkel való kapcsolatuk építésébe, előfordul, hogy más emberi kapcsolataik intenzitása takaréklángra kerül – különösen, amikor a gyerekek még kicsik, és több figyelmet igényelnek. A kisgyermekes anyák gyakran érzik úgy, hogy nehéz mindkét fél igényeit kielégíteni: miközben ellátják a piciket, szeretnének a párjukkal való beszélgetésre, szórakozásra és intimitásra is időt szakítani.

Hasonlóan nehéz számukra a barátaikkal való időtöltés megszervezése. Ráadásul ahogy a gyerekek nőnek és változnak, ugyanúgy az anyák is teljesen új irányokba fejlődnek és változnak velük együtt, ami szintén kihat a régi kapcsolatokra. Az egyedülálló anyák számára még inkább ismerős lehet ez a helyzet, különösen, amikor elérkezik a randevúzás időszaka.

Védelmi ösztönök

Sok anya, aki egy sebezhető fiatal lélekről gondoskodik, és egészen felnőttkoráig gondozza ezt a drága kis életet, úgy érzi, hogy a világ sokkal veszélyesebbé vált, mint amilyen egykor volt. Attól a naptól, hogy gyerekeik totyogósként mindenre felmásznak és a szájukba raknak egészen addig, míg tinédzserként elkezdenek autót vezetni vagy épp főiskolára, egyetemre készülődni, a veszélyek egész tárháza leselkedik rájuk – amivel az anyák újabb stresszforrásként találkoznak. Egyaránt szoronganak azonban a gyerekek viselkedése és társas fejlődése miatt, ami minden egyes fejlődési lépcsőfokot kihívássá tesz.

Kételkedés

És végül ott az a bizonyos félelem, hogy nem végeznek elég jó munkát, azaz „nem elég jó anyák”. Mivel minden gyerekre sajátos temperamentum, viselkedési karakterjegyek, szükségletek és – bizony olykor – hóbortok jellemzőek, illetve folyamatosan nőnek, fejlődnek és változnak, lehetetlen egyetlen jól bevált receptet alkalmazni. Ezért az édesanyák folyamatosan elemzik, hogy is bánnak a kicsikkel, újabb és újabb nevelési irányzatok után kutatnak (olyan szakértők tanácsa alapján, akik még a legfontosabb témakörökben sem értenek egyet), és próbálnak egy lépéssel a gyerekeik előtt járni, hogy a legjobbat hozzák ki magukból anyukaként. Mindeközben rengeteg számukra ismeretlen és rejtélyesnek tűnő élethelyzetet kell megoldaniuk, nem ritkán kríziseket kezelniük – egyszóval tűzoltaniuk.

Épp ezért az édesanyák nagyon könnyen megkérdőjelezik saját kompetenciáját, és ha bármilyen hibát vétenek, a következmények csak még feszültebbé teszi őket. Ez mind a lelkiismeretes anyai lét velejárója.

 

Fogadjátok szeretettel ezt a fordítást. Folyamatosan azon dolgozik az Online Jóga Akadémia csapata, hogy a legrelevánsabb információkat kapd.

Forrás: https://www.verywellfamily.com/common-causes-of-stress-for-mothers-3144845

 

Itt olvashatsz egy személyes írást, ahol elmesélem engem, milyen stressz hatások értek mostanában.

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia