Kategória: Jóga, Jógáról

Miért fontos a relaxáció és a vizualizáció az otthoni jógagyakorlás közben is?

2021 szeptember 21.

Szerző: MEVU

Mi az ászana szó jelentése?

Az asana szó eredeti jelentése: egy bizonyos céllal ismételten ülni. Parandzsali sztúrái szerint „Sthira sukham asanam”, ami azt jelenti, hogy az ászana szilárd és kényelmes. Tehát kényelmesen és biztosan ülünk, meditáció „céljával”. Azért van a „cél” szó idézőjelben, mert a meditáció valójában nem cél, hanem „eredmény”. Gyakorlatilag a „hosszú üldögélés” eredménye. A meditatív hagyományokban az ászana ülőhelyzetet jelent.

Miért fontos a lazítás, relaxálás az ászanákban?

Fontos, hogy az ászanákban (=jógagyakorlatokban) megfelelően ellazuljunk. Így egy szattvikusabb minőséget tudunk az ászanában megélni. Meg tudjuk valósítani az ahimsa (=erőszakmentesség) elvét is. Testi szinten is fontos regeneráló funkciók kapcsolnak be: az idegrendszer paraszimpatikus ága aktiválódik és a belső szervek elkezdik a működésüket, az izmok lazábbá válnak, javul a test oxigénellátása a rekeszizomlégzés révén, a fascia háló kisimul. Ha sikerül az ászanában ellazulni,  megélhetjük az egységélményt, kapcsolódhatunk a belső lényegünkhöz.

Miért segít a vizualizáció a jógagyakorlásban?

Tovább segíti a gyakorlásodat, ha nem csak ellazulunk a pózban, hanem az ászana felvétele előtt vizualizáljuk azt. Segít előkészíteni az idegrendszert, ráhangolódik az elme, majd a test is a gyakorlatra. Ahova irányul a manasz-az elme, oda irányul a prána-az energia. Ez a „dristi mana prana”. A vizualizáció segít lekapcsolni a külső gondolatokat, megtölteni az elmét az ászanával. Segít önmagunkra fókuszálni.

Melyek a stresszoldó jógagyakorlatok?

A jógagyakorlás komoly segítséget jelent a stressz, az idegesség oldásában, kezelésében. A stressz a túl sok vata dósa következménye. A vata dósa az üregekben, ízületekben, vastagbélben, idegrendszerben halmozódik fel. A stresszmentesítő gyakorlatok az idegrendszerre, ízületekre és emésztőrendszerre is pozitívan hatnak.

A vata dósa szeles jellegű, ezért a földön végzett földelő gyakorlatok  jótékony hatásúak, segítenek stabilizálni, ellensúlyozni a vata szeles jellegét.

Az idegrendszerre, elmére ható koncentrációs gyakorlatok szintén a stresszoldásban segítenek. Ilyenek a lassan végzett, nem hosszan kitartott ászanák, amelyeket légzésszinkronnal végzünk.

Fontos szerepe van továbbá a stresszoldásban az ízületi- és mirigygyakorlatoknak is. Az ízületekben van a legtöbb „tér”, ahol a vata dósa fel tud halmozódni. Ezért az ízületi- és mirigygyakorlatok kiemelt fontosságúak a stresszoldásban.

Emellett az emésztőrendszerre ható gyakorlatok is szükségesek, hiszen az emésztőrendszerünkben van a legtöbb „üreg”, „tér”, ahol a vata felhalmozódhat. Kiváló stresszoldó a pávánamuktászana (levegőfelszabadítás) gyakorlata.

 

Itt találod az első cikket, mely arról szól :

Hogyan jógázz otthon egyedül vagy online?

A második cikket pedig itt :

Mire figyeljünk az online vagy otthoni jógagyakorlás közben?

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

JÓGA STRESSZ ELLEN

JÓGA STRESSZ ELLEN

Betegségek 90%-a összefügg a stresszel. A jóga és a meditáció vissza tudja fordítani a stresszt? Olvass a jóga csodálatos gyógyító, stresszoldó hatásáról.

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia