8. Mi a különbség a relaxáció és a meditáció között?

2021 december 9.

Szerző: MEVU

A két fogalom és jelenség egyáltalán nem ugyanazt jelenti.

  • Relaxáció: A relaxáció a fizikai testgyakorlás után a finomtest ellazítása. Ennek is sok módszere van. A testet egy paraszimpatikus, alfa állapotba segítjük a relaxáció technikájával, egy ellazult mélyalfa állapot jön létre, amikor a test tud regenerálódni. 
  • Meditácó: Mindig ülve történik. Célja, hogy az energia elkezdjen fölfelé áramlani a szusumna csatornán. A meditáció végső célja, hogy elérjük az istenivel való egyesülést.

A relaxáció az egyik elősegítője annak, hogy tudjunk meditálni. A relaxáció tulajdonképpen az érzékek visszavonásának egy állomása. A jógaászanák, jóga testgyakorlatok után tovább mélyítjük az ellazulást relaxációval, az érzékek lecsendesítésével, a test lecsendesítésével. 

A relaxációval egy még mélyebb ellazult, gyógyító állapotba kerülünk. Ezek után érdemes elkezdeni meditálni, amely maga  a csend. Egy nyugodt finom és fizikai testtel menjünk bele a meditálásba.

Nagyon fontos, hogyan üljünk meditáció során. Az ászana szó eredetileg csendes üldögélést jelentett, a jógagyarkolatok többsége eleinte ülőgyakorlat volt. Egy belső csend az, amit a meditáció során elérünk, tehát az igazi meditáció során nincs jelen a zene – de amikor egy zajos nap közepén szeretnénk csupán lecsendesedni, helye lehet a zenének. Ez inkább relaxálás és nem meditálás.

Minden zenének van egy hullámhossza, ezért a relaxálózenék segítenek megtalálni az alfa hullámokat. A meditáció során a csendet tapasztaljuk meg. Ez egy csendes üldögélés, amit élvezettel teszünk, és a koncentrációból jön létre, ezért is nem szól ilyenkor a zene – és egyszercsak megtörténik a meditáció maga.

 

Ami azonos a meditációban és a relaxációban:

– mindkettő befelé hozza a figyelmet

– mindkettő ellazítja a testet és az elmét

– mindkettő relaxált állapotba visz

 

Ami különbség a relaxációban és meditációban:

– Relaxációnál fekszünk, meditációnál ülünk

– Relaxációban a fizikai testet is lazítjuk, visszavonjuk az érzékeket; a meditációban – az ellazult testtel – a csendet “keressük”, az elmét hagyjuk csendesedni

– Relaxációban alfa agyhullámok jellemzőek; meditációban váltakozhatnak az agyhullámok, de semmiképpen sem béta agyhullám jellemző

perces kedvenc jogavideok probald ki imost

Ébredj fel!

– Fáj a nyakad és a derekad?
– Tele vagy stresszel?
– Ideges vagy és szorongsz?
– Szenvedsz az álmatlanságtól?
– Légszomj gyötri tested?
– Fejfájások kínoznak?
– Félelmetes álmatlanság?
– Elvesztetted a humorérzéked?
– Ingerlékeny vagy?
– Nehéz döntéseket hozni?
– Feladatok halasztása a specialitásod?
– Magas vérnyomásra küzdesz?
– A hízás terhe nyomja lelkedet?
– A vizsgadrukk megkeseríti napjaidat?

Ne hagyd ezeket elurakodni az életed felett!
Vezesd a változást, legyél újra energikus, boldog és sikeres!
Csatlakozz hozzám, engedd a legjobb verziód ragyogni!

Ha tetszett az írás, kérlek támogasd egy megosztással:

Címkék

A Klub jelenleg zárva van

Olvass más bejegyzéseket is!

Energia&Harmónia Jógával - Online Jóga Akadémia
Online Jóga Akadémia